Sportovní soutěže jsou vesměs v plném proudu. Fotbal, hokej, volejbal či basketbal se rozjely obvyklým tempem. Některé soutěže už za sebou mají i osm devět kol. Říjen tradičně sportům přeje. Ale je zde jedno velké „jenže“. Jak si všichni určitě vzpomenou, právě loni krátce před polovinou října nechali politici veškeré sportovní dění utnout. Zakázané byly tréninky kolektivních sportů, došlo k uzavření sportovišť, ukončeny byly i soutěže. Profesionální se sice ještě rozjely, ale amatérské zůstaly stát. Statisíce sportovců tak byly hozeny přes palubu.

S blížící se polovinou října se tak nabízí otázka, zda se stejný scénář nyní nebude opakovat. Věštci nejsme. Na druhou stranu se dá alespoň tipovat. Můj tip je, že přinejmenším do voleb se nic takového nestane. Vládní strany nebudou riskovat větší propad hlasů zavedením nepopulárního opatření, kterým zakázání organizovaného sportování je.

Ovšem potom? Těžko říct. Je to tak 50 na 50. Proočkované stále nejsou ani rizikové skupiny obyvatel, přední čeští politici znovu prohlašují, že jsme „Best in covid“ a vše je v pohodě. Dokonce ode dnešního dne opatření nečekaně rozvolňují. Bude se tedy konečně měnit přístup ke sportu, kultuře, školství?