S úderem čtrnácté hodiny se v pátek otevřely tisíce volebních místností po celé České republice. A začaly volby, které mnozí označují za nejdůležitější od pádu totality. Odrazí se tento názor i v účasti ve volbách? Ta obvykle nedosahuje 70 procent oprávněných voličů.

„Myslím si, že volební účast bude tentokrát trochu vyšší než obvykle,“ poznamenal politolog z Univerzity Palackého v Olomouci Jakub Lysek. Důležitou otázkou pro něj ale je, kdo nakonec k volbám půjde. Zda se třeba aktivizují mladší voliči, jejichž účast je obvykle o desítky procent nižší než u nejstarší generace. „Nevím také, jaké segmenty se mobilizují. Zda to budou Sudety a celkově okrajové části země nebo velká města. To je velkou otázkou těchto voleb,“ říká Jakub Lysek.

Hlavní souboj se očekává od tří největších uskupení, tedy vládního hnutí ANO 2011 a opozičních bloků Spolu a PirSTAN. Velký souboj se ale očekává také okolo pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny ČR. O metu bojují podle průzkumů zejména strany jako ČSSD, KSČM, Přísaha či Trikolóra. Souboj se však podle Jakuba Lyska povede ještě v jiné, důležitější rovině. „Nejdůležitější otázka voleb? Asi směřování české demokracie. Nemyslím ani tak východ, jako spíše ke klientelismu a lehké formě autoritářství,“ uvedl pro Prostějovský Večerník.