Jak si tohle někdo může dovolit? Proč člověk, který nemá řidičák, opakovaně zkouší řídit? Cožpak to nikomu nevadí? Ani mu za to nic nehrozí? Vadí a hrozí, jenže pokud na to on sám kašle, pak je s ním opravdu těžké pořízení.

Dokonalým příkladem takového přístupu je Jan Chytal. Mladíka se zálibou v pervitinu policisté jen v letošním roce celkem třikrát přistihli, jak řídí bez řidičáku, o nějž v minulosti přišel. On sám se jim však tak dlouho vysmíval, až musel putovat do vazby. Jeden z řady jeho excesů se pak uplynulé úterý řešil před prostějovským soudem. A Večerník byl u toho!

Během hlavního líčení se obsáhle probírala situace z 18. května letošního roku. Tehdy si policisté na rondelu v Brněnské ulici všimli, jak proti nim ve směru od Krasic přijíždí bílý peugot. Za volantem všichni tři bezpečně poznali Jana Chytala, kterého už mnohokrát řešili právě kvůli řízení bez řidičského průkazu. Automobil před nimi začal ujíždět, zabočil do vedlejší uličky, jeho řidič vyskočil a podařilo se mu utéct. V okolí pak policisté už zastihli pouze dva spolujezdce, ve vozu ovšem objevili věci, které patřily právě Janu Chytalovi. Mladý muž, který měl v minulosti problémy s pervitinem, nakonec kvůli neustále se opakujícím excesům putoval za mříže vyšetřovací vazby, odkud jej k prostějovskému soudu dopravila eskorta. 

Na první pohled by se zdálo, že absolutně nebylo co řešit. Jenže Chytal byl zřejmě tak nadšený z toho, jak se mu policistům podařilo zdrhnout, že se rozhodl všemožně zatloukat. Dle svého vyjádření auto řídit nemohl, neboť byl v té době v práci. Jeho tvrzení mu však nebyl schopný nikdo doložit. Navíc ze zprávy České správy sociálního zabezpečení vyplynulo, že Jan Chytal dlouhodobě žádné zaměstnání nemá. Ani to, že by v uvedené době pracoval u někoho na brigádě, se dosvědčit nepodařilo.

Kdo obžalovaného minimálně zpočátku „podržel“, byl osmkrát trestaný Luboš Staněk, jenž se v autě vezl. Podle jeho vyjádření prý neřídil Chytal, ale pro něj neznámý člověk, jenž ho měl přivézt k dalšímu kamarádovi, který si to u něj objednal. Soudu nedalo příliš práce, aby zjistil, že tato na první pohled chatrná myšlenková konstrukce má více než vratké základy. Uvedený kamarád totiž přímo u soudu jednoznačně popřel, že by o něčem takovém věděl. Sám Staněk k soudu vůbec nedorazil, čímž se sice vyhnul možnému stíhání za křivé svědectví, nicméně ani tak si příliš nepomohl.

K hlavnímu líčení, které bylo odročeno na 16. listopadu, by jej již měli dopravit policisté. V uvedený termín by v celé věci měl také konečně padnout rozsudek.