Druhý závodní vrchol této sezóny je pro parašutisty Armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov termínově velice pozdní. Vojenské mistrovství světa 2021 se totiž koná od 15. do 30. listopadu v Kataru, soutěžit se během něj bude nejbližší dva týdny. A reprezentanti České republiky si po výsledkové stránce tradičně troufají hodně vysoko.

„Z Dauhá se chceme domů vracet s alespoň jednou medailí. A pokud jich bude víc, tím lépe,“ řekl Večerníku dobře naladěný Libor Jiroušek, stále aktivní závodník a zároveň už i hlavní trenér prostějovského kolektivu v národních barvách ČR.

Začínající šampionát absolvuje okolo dvou set sportovců z pětačtyřiceti států. „CISM je jedna z největších multisportovních organizací na světě. Sdružuje celkem 138 zemí a závodit mohou pouze sportovci, kteří jsou zaměstnanci některé z ozbrojených složek jednotlivých států. Hlavním motem této organizace je: Sportem k přátelství,“ přiblížil Jiroušek.

Na asijském kontinentu se při letošním MS armádních parašutistů bude jako obvykle soutěžit ve třech disciplínách: přesnosti přistání, individuální akrobacii a skupinové akrobacii. Jednotlivé výsledky se navíc sčítají do celkového hodnocení jak jednotlivců, tak družstev.

„Většinu každé sezóny skáčeme jen přesnost a individuální akrobacii, zatímco tu skupinovou trénujeme pouze v zimě ve větrném tunelu a pak na jaře či na podzim při zahraničních soustředěních ve španělském Empuria Brava. Tam se nám letos podařilo absolvovat více než sto seskoků RW4, takže bychom měli být standardně připraveni k bojům o stupně nejvyšší,“ konstatoval Jiroušek.

Sám se řadí k nejkvalitnějším individuálním akrobatům planety, mezi žhavé favority v přesnosti i absolutně patří velezkušený Jiří Gečnuk, stále se zlepšující Oldřich Šorf a letos výborný Miloslav Kříž. „Hlavně však věříme, že hodně silní opět budeme společně jako jeden soudržný tým,“ zdůraznil Libor Jiroušek s jedním důležitým přáním na závěr. „Podstatné je, abychom všichni prošli veškerými testy na covid s negativními výsledky a mohli tak v Kataru závodit.“

Večerník bude světový šampionát bedlivě sledovat, přinášet z něj průběžné zpravodajství.