Náročnou neděli mají za sebou profesionální i dobrovolní hasiči v Olomouckém kraji. Kvůli vichřici, která zasáhla celé území, byly naše jednotky v terénu od brzkého rána až do nočních hodin a nezastavily se. Celkově evidujeme v souvislosti se silným větrem téměř 250 zásahů, a to v období od půlnoci 30. ledna až do 7.00 31. ledna. 

Převážně jsme odstraňovali stromy z komunikací. V kraji došlo ovšem také ke dvěma železničním nehodám, které způsobil náraz vlaku do spadeného stromu v profilu trati. Řešili jsme rovněž utržené střechy na rodinných domech a veřejných budovách či billboardy hrozící pádem na chodník. Pernou neděli mělo samozřejmě rovněž naše krajské operační a informační středisko, které přijalo a odbavilo stovky tísňových volání a zároveň koordinovalo desítky jednotek v terénu.

Nejvíce zaměstnalo odstraňování následků vichřice hasiče na Prostějovsku a Olomoucku, kde jsme zaznamenali mnoho výjezdů také k poškozeným střechám. Nejvíce jsme jich řešili v Prostějově a okolí.

Zásahy celkem

Všechny zásahy (od 00:00 30. 1. - 7:00 31. 1.): 244

Technická pomoc - odstranění nebezpečných stavů (utržené střechy, uvolněné billboardy atd.): 87

Technická pomoc - odstranění stromu: 154

Dopravní nehody (v souvislosti s vichřicí): 3

Dle okresů

Prostějovsko: 72

Olomoucko: 70

Šumpersko: 56

Přerovsko: 42

Jesenicko: 4

Většinou se jednalo o utrženou plechovou krytinu, která hrozila pádem na chodník či komunikaci. Provizorně jsme je zajistili v Prostějově například na Husově náměstí na budově pošty, v centru ve Školní ulici na objektu magistrátu či na panelovém domě v Kostelecké ulici. Uvolněné plechové střechy jsme zabezpečili i na rodinných domech, například na několika místech v Olomouci, Konici, Plumlově, Loučanech, Olšanech u Prostějova, Hradčanech, Drahanech, Doloplazech či ve Slatinicích.

Ve Vícově jsme zasahovali u poškozeného billboardu u komunikace a v Hranicích vítr poničil velký textilní billboard na jedné z budov na třídě 1. máje. V Olomouci ve Smrčkově ulici jsme odstraňovali strom ze zaparkovaného vozidla a v Uničově jsme museli strom dostat z drátů elektrického vedení. Dvě železniční dopravní nehody kvůli stromům v profilu tratě jsme řešili ve Dzbelu na Prostějovsku a v Malé Moravě na Šumpersku. V obou případech vlak narazil do stromu, následky jsme likvidovali ve spolupráci s drážními hasiči SŽ.

Dnes ráno se situace uklidnila.