Tohle se tedy řádně protahuje. Už předloni v srpnu začal soud s Ladislavem Kadlčíkem. Obžaloba bývalého prostějovského hasiče viní z toho, že od celkem 229 lidí převzal peníze, přičemž jim smluvně sliboval roční úroky od 10 do 30 procent.

Celkem tímto způsobem vybral přes 238 milionů korun. Podstatnou část z těchto peněz sice vrátil, zhruba 120 milionů však stále dluží a je jasné, že už je nikdy nesplatí. Přestože nedávno v této věci u Krajského soudu v Brně proběhla hned tři další hlavní líčení, rozsudek ani po nich stále nepadl. Vzhledem k velkému množství poškozených tak muselo být hlavní líčeno opět odročeno, tentokrát na konec dubna.

Na konci roku 2014 se na prostějovské radnici konala velká sláva. Předávaly se tu hasičské medaile. Jednu z nich si odnesl i Ladislav Kadlčík, který v té době coby profesionál pracoval více než 19 let. Postupně se díky svým schopnostem a vzdělání vypracoval na pozici hasiče technika – spojové služby. Svoji službu měl dle oficiálního vyjádření vykonávat „svědomitě a pečlivě, byl spolehlivý a zodpovědný“.

Tato profesní charakteristika však byla v přímém rozporu s jeho osobním životem. Právě v této době si totiž Ladislav Kadlčík od jednoho Prostějovana za druhým půjčoval vysoké částky. Vzrušovaly jej totiž investice na burze a snad i uvěřil, že je díky nim schopný vydělat opravdu velké peníze. Ve skutečnosti však katastrofálním způsobem přecenil své možnosti i schopnosti. Bohužel o svých vlastních iluzích dokázal přesvědčit velké množství lidí. Roky nafukovaná bublina však musela jednou splasknout. Stalo se tak už před sedmi lety, kdy Ladislav Kadlčík musel policistům i sám sobě přiznat, že nejenže není schopen dále lidem vyplácet slibované peníze, dokonce jim zřejmě ani nevrátí vše, co si vypůjčil.

Sám obžalovaný si přitom alespoň dle svých slov nežil nijak výrazně nad poměry. Svůj byt v Krasické ulici splácel na hypotéku, k tomu si koupil automobil. Většinu vybraných peněz tak nepochybně použil na vyplácení smluv, v nichž se zavázal splácet pohádkové úroky. Dle obžaloby je však nepochybné, že si peníze půjčoval i v době, kdy mu již dávno muselo být jasné, že je nikdy nebude schopen splatit.

Soud v celé věci vyslýchá nebývalý zástup poškozených často z řad známých prostějovských podnikatelů. Ladislav Kadlčík totiž mimo jiné zhruba u dvou desítek z nich zpochybnil výši dlužné částky. Ani po dalších třech únorových hlavních líčeních rozsudek nepadl. „Hlavní líčeno bylo odročeno na 26. a 27. dubna vždy od 9:00 hodin,“ informovala Večerník tisková mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová.