Výhodu domácího prostředí využil tým TK Agrofert Prostějov v semifinálové skupině extraligy smíšených družstev. Mladá sestava se po roční pauze dostala opět do finále. V rozhodujícím utkání proti Pardubicím potřebovala získat čtyři body, což se podařilo již po páté dvouhře. Celkově nakonec Prostějov vyhrál 6:1 a postoupil do finále proti Spartě Praha. Hrát se bude v Říčanech 16. prosince od 10 hodin.

Daň za malou zkušenost

Soubojem generací byl úvodní duel celého střetnutí, v němž Sára Bejlek vyzvala pětatřicetiletou Zuzanu Zálabskou. Pardubická hráčka především v první sadě využila své zkušenosti, v té druhé o 21 let mladší soupeřka dotáhla set k tie-breaku, víc nezvládla.

Vyrovnání přinesl uragán Svrčina

Hodně dobře se na své střetnutí první rundy vyspal Dalibor Svrčina. Štěpána Vančuříka od začátku doslova drtil a díky velkému tlaku získal bod za bodem. Sám ztratil pouhé dvě hry, k absolutní spokojenosti chyběl pouze kanár.

Poljakova hra na jednu bránu

Výkon spoluhráče inspiroval Davida Poljaka, který vyzval Vojtěcha Vlkovského. V úvodní sadě nedovolil pardubickému soupeři vůbec nic, ve druhém setu sice ztratil jednu hru, což ovšem nemohlo pokazit radost z výsledkového obratu.

Skvělý výkon a klíčový bod

Jiří Lehečka nebyl v utkání se Slovákem Andrejem Martinem žádným favoritem, přesto si na hráče z pomezí první světové stovky pěkně vyšlápnul. Do vedení se dostal přes zkrácenou hru a naprosto ovládl koncovku druhého setu, když od stavu 3:3 dominoval.

Vítězná premiéra Klimovičové

První zápas v průběhu letošní extraligy dotáhla k výhře Linda Klimovičová, která proti Přerovu nebyla v sestavě. Veroniku Volovskou udolala ve třech setech, když v posledním dějství získala rozhodující brejk v sedmé hře.

Sačko vyzrál na veterána z Francie

Bývalý hráč světové stovky Kenny De Schepper mohl prodloužit čekání na vítěze zápasu, Vitalij Sačko ale tuto variantu odmítl, když zvládl napínavé koncovky obou setů, přičemž v tom druhém rozhodovala až zkrácená hra.

Dámský debl skončil dřív, než začal

Dámská čtyřhra, v níž proti Lindě Klimovičové a Sáře Bejlek nastoupila Zuzana Zalabská s Veronikou volovskou, trvala pouze minutu, než se na druhém kurtu dohrál poslední sigl. Za rozhodnutého stavu pardubická dvojice skrečovala.

TK Agrofert Prostějov – LTC Pardubice 6:1

Sára Bejlek – Zuzana Zálabská 3:6, 6:7
Dalibor Svrčina – Štěpán Vančuřík 6:1, 6:1
David Poljak – Vojtěch Vlkovský 6:0, 6:1
Linda Klimovičová – Veronika Vlkovská 7:6, 5:7, 6:3
Jiří Lehečka – Andrej Martin (SVK) 7:6, 6:3
Vitalij Sačko (UKR) – Kenny De Schepper (FRA) 7:5, 7:6 
Klimovičová, Bejlek – Vlkovská, Zálabská 1:0, skreč 

Kapitán Navrátil: tak hladký průběh nikdo nečekal

 Nadmíru spokojený byl po semifinálové skupině tenisové extraligy smíšených družstev kapitán TK Agrofert Prostějov Jaroslav Navrátil. Jeho tým navázal na vítězství nad Přerovem a po triumfu v duelu s Pardubicemi zůstává ve hře o pohár pro vítěze.

„Před zápasem bych bral stav 3:3 po dvouhrách. Nakonec vítěze určily už právě singly a to nečekal opravdu nikdo,“ těšilo Navrátila.

Podle zkušeného trenéra zazářila především Linda Klimovičová, Jiří Lehečka a Vitalit Sačko. „Linda přijela ze Spojených států a její forma se nedala odhadovat. Předvedla parádní výkon a porazila soupeřku, která v létě dosáhla na několik skvělých výsledků,“ chválil Navrátil a ocenil i další členy sestavy. „Po nervovním prvním setu Jirka Lehečka přehrála zkušeného Andreje Martina, to má svoji cenu. A Vitalij ukázal, že je bojovník. Proti Přerovu hladce prohrál s Nejedlým a v dalším zápase dokázal odvést proti De Schepperovi naprosto odlišný výkon. Cenu měly ovšem body Davida Poljaka a Dalibora Svrčiny. Byli soustředění a proto potvrdili roli favoritů. Tenhle tým si prostě finále zaslouží,“ uzavřel hodnocení kapitán Prostějova. (lv)