Jak to s nejnižšími fotbalovými soutěžemi v posledních letech vypadá, se netřeba dlouze rozepisovat, to každý fanda nejpopulárnější hry světa moc dobře ví. Stále větší úpadek a nižší počty mužstev přinášejí řadu komplikací, které přinášejí mračna nad dalším pokračováním. Po letošní sezóně se ale v dobrém světle ukázaly fotbalové svazy, které dávají jasně najevo, že mají snahu tento pokles řešit a zastavit.

V kraji se tak například řešila otázka mládežníků. V letošní sezóně se v soutěžích pod hlavičkou O KFS rozrostl počet dorosteneckých celků, což může do budoucna znamenat jedině plus. Velmi dobrý nápad se týká soutěží starších žáků, kteří se kromě krajského a okresního přeboru dočkají i další klání a budou si tak moci na rozdíl od okresu vyzkoušet fotbal na celé hřiště, který pro kluky ve čtrnácti či patnácti je potřeba jako sůl.

Okresní soutěže mají losovací aktiv ještě před sebou, ale i zde je vidět, že se hledaly nejlepší varianty především ve třetích třídách. Z navrhovaných tří variant je každá daleko lepší než v roce předešlém, a především celky A skupiny mohou jásat. Soupeři se sice příliš nezmění, ale dočkají se daleko větší porce zápasů, ať už si kluby zvolí kteroukoliv z nabízených variant. V nejisté době fotbalového skomírání v nejnižších patrech je důležité, že snaha o zlepšení je vidět od nejvyšších představitelů. Snad se v tomto duchu bude pokračovat i nadále, protože fotbal se už jinak nezvedne.