Už se to blíží! Po dlouhých třech letech se po oba víkendové dny do zámeckého parku v Čechách pod Kosířem vrátí jedna z nejnavštěvovanějších akcí našeho regionu. Tradiční setkání řemeslníků Josefkol se tu bude konat již po patnácté. A také letos nabídne koktejl dechberoucí show, práce šikovných rukou i meditace nad časy dávno minulými. 

Program bude po oba dva dny probíhat od 12:00 hodin. Slavnostní zahájení Josefkolu je plánováno na sobotu od 13:00 hodin a ukončení na neděli od 19:00 hodin.

Tentokrát je mottem setkání „Návrat k matičce zemi“. „Letošní téma je pojaté do daleké historie našeho bytí. Chceme poukázat na to, jak důležité je vnímat historii, bez které není budoucnost,“ přiblížil Václav Obr, ředitel Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem, které akci pořádá ve spolupráci s Olomouckým krajem, Vlastivědným muzeem v Olomouci, obcí Čechy pod Kosířem a zdejším zámkem.

Jedním z hlavních a dosud nevídaných taháků bude živý obraz antického Říma a s tím spjatých her s římskými vozy a vojáky. Během jediného dne však budete moci doslova cestovat napříč stoletími. „Připravíme také malebnou scénu z 18. a 19. století s historickými kočáry biskupů. Přítomní při ní uvidí i prostý lid, který se každou neděli setkával v kostele nebo kapli. Představíme taky mistry devatenácti řemesel, kteří se již třicet let podílí na restaurování historických kočárů,“ navnadil Václav Obr.

Na Josefkolu uvidíte zapřažené ušlechtilé koně z celé České republiky, které budou řídit zkušení mistři opratí. Samozřejmě nebude chybět živá hudba – zazpívá Dita Hořínková, Richard Pachman a Karel Kekeši, zahraje dokonce i bubenický orchestr Ivo Samiece. „Sobotní večerní program plný napětí a ohňových efektů nás přivede k zamyšlení, jak se dříve žilo bez elektřiny či plynu. Ohromující podívaná bude do dílen devatenácti řemesel, na zpracování různých materiálů, jako jsou kov, dřevo, textil, kůže, proutí, barvy, ale i zlacení. Vrcholem bude sestavení kočárů,“ vyjmenoval další střípky programu Obr. Svoji zručnost a šikovnost si v připravených dílnách ostatně budou moci vyzkoušet i sami návštěvníci a jejich ratolesti. Kromě toho všeho na Josefkolu zažijete nenapodobitelnou atmosféru, na kterou budete ještě dlouho vzpomínat. „Věřím, že se na této akci opět setká hodně příznivců řemesel, kočárů a koní,“ uzavřel Václav Obr.