Den před Silvestrem se Jestřábi střetli s ambiciózní Porubou, která kvůli koronaviru v kabině hrála soutěžní utkání po 25. dnech. Na hostech ze Slezska ale pauza nebyla vůbec znát a po první části vedli už 2:0. Ve druhé třetině proměnil trestné střílení Endál, a tak domácí prohrávali 0:3. Skóre zápasu upravil v čase 59:54 Lukáš Žálčík, který byl jediným střelcem Hanáků. Ze třech bodů z posledního utkání roku 2020 se zaslouženě radovala Poruba.

 

První třetina začala aktivní hrou porubského celku, kterému napomohlo vyloučení domácích v čas 1:21. Hanáci v oslabení dobře vyhazovali a nedovolili hostům ho využít. V následné hře pět na pět se ale Slezané rozjeli na Bláhu a Endál poslal puk za jeho záda – 0:1.  Další minuty úvodní části probíhaly nadále stejně tak, jak začali. Porubští se drželi v obranném pásmu Jestřábů, kterým dělali problémy a zachraňoval je až gólman Bláha, jenž předváděl svoje výborné zákroky. V 9. minutě vyslal na prostějovské brankoviště nepříjemnou střelu Voráček, díky teči nakonec letěl puk jen nad. V patnácté minutě byla jestřábí jednička znovu překonána, dříve jmenovaným Voráčkem, který využil přesnou nahrávku Kanka a změnil skóre na světelné tabuli – 0:2. Necelé tři minuty před koncem úvodní dvacetiminutovky přišlo první vyloučení Slezanů. Dlouho se ale 5 na 4 nehrálo, po vyloučení Hudečka měli Jestřábi výhodu dvou hráčů v poli. To ale nebylo všechno po faulu domácího Drtila v čase 17:30 se opět měnil počet hráčů na ledě, a Hanáci tak hráli pouze "klasickou" přesilovku. Snížení z holí prostějovských hokejistů ale nepřišlo, a po první třetině tak šli do šaten za nepříznivého stavu 0:2.

Po úvodním vhazování druhé dvacetiminutovky se hosté opět usadili před gólmanem Jestřábů. Slezané diktovali tempo zápasu a domácí měli co dělat. Ve 21. minutě byla k vidění přesilovka Jestřábů, kteří sice drželi útočné pásmo, ale ke snížení opět nedošlo. Ve 24. minutě pak měli možnost početní výhody i porubští. Odskočit na rozdíl tří branek se jim ale nepodařilo, jelikož domácí dobře vyhazovali a šetřili čas před brankou porubského Muštukovsa. Bránění se Hanákům dařilo až do 29. minuty, kdy byl v šanci před Bláhovou brankou faulován Hotěk a sudí odpískal trestné střílení. Toho se ujal zkušený Endál a kličkou do forhendu překonal prostějovskou jedničku – 0:3. Domácí tak v polovině zápasu měli co dělat. Na gólmana hostů to zkoušeli například Drtil nebo Mrázek, ale jejich pokusy nebyly úspěšné. To už trenér Šejba začal měnit složení formací, a snažil se tak dát svým svěřencům nový impuls. V čase 36:10 přišlo na řadu další vyloučení porubského hráče. Přes špatné rozehrávky se jim nedařilo dobře vniknout do obranného pásma hostů a následně těžce skládaly kombinace ke střelbě. 15 sekund před vypršením trestu Poruby šel na trestnou lavici domácí Hrníčko. Poruba měla v přesilovce také problémy a nepodařilo se jí odskočit na rozdíl čtyř branek. Do šatny se nakonec šlo za stavu 0:3.

Třetí část byla na začátku hodně ze strany na stranu. Porubští byli ve výhodě a spíše si udržovali tříbrankové vedení. Když ale měli možnost, tak se usadili před Bláhou. Než si ale hosté dokázali vytvořit dobrou střeleckou šanci, fauloval Voráček a přišlo tak další porubské vyloučení. Ve třetí třetině si nakonec oba týmy zahrály celkem dvě přesilovky, žádná změna skóre z toho ale nebyla. Ke konci zápasu se ještě Jestřábi pokoušeli se skórem něco udělat, a to se nakonec i podařilo. Sedm vteřin před koncem využil Žálčík nahrávku, navrátilce do sestavy Chlána, a z levého kruhu zamířil přesně nad Muštukovsovu lapačku. Upravil tak skóre zápasu alespoň na – 1:3. Z vítězství a tří bodů do tabulky se i tak radoval soupeř z Poruby.

HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Jiří ŠEJBA – LHK Jestřábi Prostějov

„Celý zápas bylo vidět, že jsme se do toho nemohli dostat. Poruba je dobrý tým a měla velice dobrý pohyb. My jsme ze začátku prostě neměli tempo, nedrželi jsme se svojí hry, nehráli jsme vůbec do těla, a navíc ta vyloučení. Řekl bych, že jsme dostali laciné dva góly. Hráč nebyl pokrytý před bránou, při tom druhém taky. Odjede nám křídelník dolů, jeho obránci zůstanou volní a hned střílí. Takže zbytečné góly, navíc opět hodě vyloučených a k tomu obráceně jsme měli přesilovky. Viděli jste ale, že jsme tam prostě nic neměli. Nevím, čím to bylo. Samozřejmě budeme se tím muset zabývat. Musíme začít reagovat na to, jak ten soupeř hraje a když už se něco řekne, tak se to musí dělat. Někteří hráči to prostě neakceptovali a ty informace na ledě nevstřebali.“

Martin JANEČEK – HC RT TORAX Poruba 2011

„Měli jsme dobrý vstup do utkání jak gólově, tak předváděnou hrou. Od druhé periody se sice naše převaha trochu vytratila, ale troufnu si říct, že jsme celé utkání kontrolovali. Škoda jen kaňky v podobě inkasovaného gólu šest vteřin před koncem.“