Po konci roku 2021 plného hekticky nezvyklých událostí způsobených COVIDEM-19 si ještě připomínáme jedno magicky významné sportovní výročí, jež pod tlakem okolností v uplynulém letopočtu poněkud zapadlo. Jde o rovnou stovku let existence prostějovské atletiky, kterou královna všech sportů dovršila v Prostějově už loni na jaře!

„Oslavy jsme měli naplánované na duben 2020, ale tehdy z nich kvůli hygienickým opatřením sešlo, nebylo možné je uspořádat. Tak jsme je přesunuli na říjen – a celá situace se bohužel vinou druhé vlny koronaviru opakovala. Tím pádem jsme těch sto let ještě ani nemohli společně oslavit. Snad se k tomu dostaneme co nejdříve v tomto roce aspoň dodatečně,“ povzdechl si dlouholetý předseda Atletického klubu Prostějov Milan Čečman.

Sám byl během aktivní kariéry jedním z nejúspěšnějších místních závodníků v nyní dvoukulaté oddílové historii. Ta se začala psát 21. října 1919 založením lehkoatletického odboru pod křídly SK Prostějov. Na jaře 1920 pak došlo k přijetí nového oddílu do národního atletického svazu a tím de facto k oficiálnímu potvrzení jeho vzniku.

První domácí závod zorganizoval nový klub z Hané 23. května 1920, šlo o přespolní běh z tehdejšího Wilsonova náměstí v Prostějově ke Kostelci na Hané a zpět. Třetí místo za vítězným Jaroslavem Ambrozem ze Sokola Husovice tenkrát obsadil nejlepší člen pořádajícího odboru Alois Smrček.

„V následujících sto letech dosáhla prostějovská atletika nespočtu krásných a výrazných úspěchů na české, československé i mezinárodní scéně. Za všechny bych jmenoval především Jana Mrázka, což je taková naše legenda. A zapomenout nesmím na dlouhou tradici Velké ceny města Prostějova, která příští podzim napíše už svůj pětasedmdesátý ročník,“ zmínil Čečman.

Hromadu let se přitom snaží zasadit o vznik regulérního čtyřsetmetrového oválu s patřičným vybavením i zázemím, kdekoliv v PV. „Myslím si, že město velikosti Prostějova by si opravdu zasloužilo po všech stránkách vyhovující a moderní době odpovídající stadión pro atletiku. Snad se toho ještě dočkám,“ zadoufal Čečman vědomý si politických okolností i nadcházející ekonomické krize ve spojitosti se zmíněným covidem.