Když se řekne, že někdo s někým chodí, obvykle to znamená, že se ti dva mají rádi a pokud to jde, tráví spolu co možná nejvíce času. Paradoxně po svatbě spolu lidé obvykle chodit přestávají. Většina manželů společně jí, zvelebuje bydlení a vychovává děti. Ale že by spolu chodili? U Jany (53) a Zdeňka (70) Balcaříkových to však platí i nadále. Tihle dva spolu bez přestání chodí, i když jsou už šest let manželé!  

 

Předseda smržického Klubu českých turistů Zdeněk Balcařík a jeho manželka Jana pohyb na čerstvém vzduchu skutečně milují. Potkali se právě díky turistice a na svých bicyklech projezdili už ledacos. „Jednou v létě jsme o půlnoci vyjeli ze Smržic a sluníčko už vítali na vrcholku Pradědu,“ zavzpomínal na jeden z celé řady výletů Zdeněk Balcařík ze Smržic.

V uplynulém roce však před kolem dali přednost pěším túrám. „Každou naši procházku přírodou si poctivě zapisuju. Díky tomu víme, že jsme letos ušli 2 356 kilometrů. Všechno to bylo po vlastech českých. Viděli jsme stovky zajímavých míst, přivezli si domů milion zážitků a udržovali se tím v perfektní kondici. Zdravý pohyb na čerstvém vzduchu je pro nás totiž tou nejlepší vakcínou,“ prozradil Zdeněk Balcařík.

Manželé přitom nechodí pouze do přírody. „Manželka dříve do práce jezdila na kole, ale nyní chodí pěšky. Tak jí jdu občas naproti a společně jdeme z Prostějova zpět do Smržic. Někdy to vezmeme i oklikou,“ doplnil Balcařík. Pár ve své aktivitě neustává. Hned na Nový rok oba vyrazili na Kosíř. „Poprvé v životě jsme viděli přijet na vrchol policejní kontrolu. Tradice se však musí dodržovat, aby si člověk udržel nezbytnou dávku optimismu. Snad ho budou mít lidé dostatek i v novém roce,“ popřál na závěr Zdeněk Balcařík.