Podmínky pro lyžování i v prostějovském regionu ideální, ale vleky stále stojí. Několik málo dětí a dospělých na sáňkách a bobech se prohání po svahu. Na parkovišti stojí zhruba dvacítka aut. Taková byla smutná realita nejen uplynulé soboty v lyžařském areálu v Kladkách. Bohužel vše nasvědčuje tomu, že lepší už to v této zimní sezóně asi nebude.

Každý rok je to loterie. Bude sníh, nebo ne? Navzdory tomu, že letošní leden nabídl v lyžařském areálu v Kladkách sněhové podmínky skutečně ideální, vládní nařízení lyžařům i provozovatelům vystavila ráznou stopku. Vleky stály i o uplynulém víkendu a u okénka s drobným občerstvením, které bylo po oba víkendové dny otevřené, se žádné velké fronty rozhodně netvořily. Ve srovnání s prvními lednovými víkendy tu v sobotu byla sáňkujících a bobujících opravdu jen hrstka.

Zasněžovali a věřili. Marně 

Na sjezdovce v Kladkách o víkendu bylo sněhu opravdu dost. „Během celého ledna jsme stále zasněžovali a doufali, že budeme moci vleky rozjet. Nikdo nám totiž neřekl, že to už tento rok nebude možné. V únoru už ale zasněžovat asi nebudeme. Čekat další dva týdny na to, zda dostaneme vůbec nějakou naději, tak to nám za ty peníze opravdu nestojí,“ popsal truchlivou realitu současných dní Jiří Křeček, předseda TJ Sokol Kladky provozující jediný skiareál na Prostějovsku.

Vrásky na čele nyní všem nadšencům z Kladek dělají zejména velké finanční ztráty. „Teď musíme vyřešit, z čeho zaplatíme lednovou fakturu za objednanou elektřinu ve výši zhruba sto sedmdesát tisíc korun... To opravdu nevím! Jediné, co zbývá, jsou slíbené vládní kompenzace. Bude s tím ale papírování a výsledek je nejistý. Bez toho bychom ale asi museli vypsat nějakou veřejnou sbírku, jinak fakt nevím,“ netajil rozčarování Křeček.

V Repechách se mohly děti vyblbnout

Užít si zimních radovánek bylo o víkendu možné také v okolí penzionu Lada v Repechách. I zde bylo otevřeno výdejové okénko. „V pátek nám napadly čtyři centimetry nového sněhu, takže to u nás vypadalo jako v pohádce. V sobotu však bohužel přišla obleva, nicméně souvislá sněhová vrstva vydržela. Na vyblbnutí pro děti to stále stačí,“ popsala sobotní situaci Lada Usnulová s tím, že lidí na svahu bylo výrazně méně než o předchozích víkendech. Situace se v tomto ohledu však přece jen zlepšila v neděli, kdy přituhlo a sníh v Repechách již nebyl tak těžký a rozbředlý.

Vývoj počasí bohužel nasvědčuje tomu, že uplynulý víkend byl na nějakou dobu poslední, kdy jsme si na Prostějovsku mohli užít sněhu. V průběhu nastávajícího týdne by totiž mělo dojít k výraznému oteplení, v důsledku čehož veškerý sníh z drtivé většiny míst v regionu zcela zmizí.