O víceletá gymnázia je mezi rodiči eminentní zájem. Ministerstvo školství však upozorňuje, že brzká selekce více a méně talentovaných dětí nemusí být vždy ku prospěchu věci, a proto zvažuje snižování jejich kapacit.  Je tedy skutečně lepší zůstat až do devítky na základní škole, nebo zvolit raději náročnější variantu a přihlásit se na víceleté gymnázium? Právě tuto otázku každoročně řeší žáci pátých a někdy i sedmých tříd.

V případě rozhodnutí pro druhou možnost je dobré si ještě před podáním přihlášky ujasnit, co od tohoto kroku očekávám, a už alespoň trochu tušit, jakým směrem se budu chtít ubírat dál. Dá se tím předejít ne zrovna šťastné situaci v maturitním ročníku, kdy si najednou můžete uvědomit, že na vysokou školu vlastně ani jít nechcete nebo že byste studovali rádi, ale nevíte kde.

Učí se více do hloubky

Víceletá gymnázia umožňují nadaným dětem, které by základní škola pravděpodobně nemohla plně rozvíjet, vzdělávat se víc do hloubky, a to obvykle s možností zaměření na určitý směr (matematika, přírodní vědy, jazyky apod.). Zvládáte-li tedy učení s přehledem a máte-li pocit, že by vám náročnější výuka jen prospěla, pak u vás tenhle krok určitě stojí za úvahu.

Dalším důvodem, proč studovat víceletá gymnázia, může být i fakt, že malí gymnazisté mají k dispozici poměrně dlouhou dobu na to, aby si postupně navykli na větší množství školních povinností. V patnácti letech už jim „středoškolská dávka učení“ obvykle nedělá problémy, kdežto pro jejich vrstevníky, kteří zůstali na základní škole, může být přechod do prvního ročníku gymnázia dost tvrdým oříškem.

Pokud se ve školních lavicích sejde „dobrá parta“, může být čas strávený na gymnáziu velice šťastným obdobím, z něhož mohou vzejít přátelství „na celý život“. Možná díky tomu, že se tu se svými spolužáky setkáváte dlouhou řadu let, se zde obvykle vytvoří mnohem hlubší vztahy než na čtyřletých středních školách.

Zvládnou tvrdší režim?

Když se dítě na gymnázium dostane, musí předem počítat s tím, že maturitou učení neskončí a pro získání dobrého pracovního uplatnění bude nutné pokračovat ve studiu na vysoké škole. Absolventi gymnázií mají sice středoškolské vzdělání, ale pouze všeobecně zaměřené, bez specializace na konkrétní obor. K vykonávání kvalifikované práce to bohužel většinou nestačí. Na víceletá gymnázia se děti obvykle hlásí z páté třídy, což pro některé z nich bývá časný věk na to, aby se ve škole o poznání „přitvrdilo“. Jako středoškolští studenti se musí smířit s většími nároky učitelů a přípravě do školy „obětovat“ mnohem více času, než byli zvyklí dříve.

Maturitou na víceletém gymnáziu učení neskončí a pro získání dobrého pracovního uplatnění bude nutné pokračovat ve studiu na vysoké škole.