Nezvyklý zásah mají za sebou po čtvrtečním dopoledni hasiči z prostějovské jednotky. Na silniční úsek mezi Lešany a Kostelcem na Hané vyráželi k nehodě krmného vozu. Kromě jeho váhy ztěžovala zásah ještě jedna skutečnost: byl plně naložený. Celkově se tak zasahující hasiči museli potýkat s osmnáctitunovým kolosem.

„Pod osmnáctitunovým speciálním zemědělským strojem se utrhla krajnice a sjel do příkopy. Hrozilo jeho převrácení, proto velitel zásahu po průzkumu a zjištění, že je půda pod strojem a v jeho okolí velmi podmáčená, rozhodl o povolání vyprošťovacího automobilu a technického speciálu,“ popsala počátek akce Lucie Balážová, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

A následovala operace, která kromě speciálu vyžadovala i kreativitu. „Vozidlo jsme stabilizovali pomocí stabilizačních tyčí a klínů, následně jsme k jeho vyproštění využili pět vysokotlakých i nízkotlakých zvedacích vaků. S vytažením z podmáčené půdy pomohl pak vyprošťovací automobil, který hydraulickou rukou vozidlo vytáhnul zpět na komunikaci. Do akce byl nasazen i technický speciál s výkonným navijákem,“ vyjmenovala Balážová rozmanitou techniku, která byla při zásahu použita.

Podle zjištění Večerníku měla firma Rols Lešany štěstí v neštěstí. „Vůz se vyhýbal jinému vozidlu a utrhla se s ním krajnice. Provoz firmy to dost ovlivnilo, musela se řešit alternativní možnost krmení krav a jalovic. Nevznikla ale žádná materiální škoda,“ prozradil nám hlavní zootechnik Jaroslav Kozárek.