Žijeme v náročné době. Lidská společnost je zasažena, rozštěpena, vazby trpí více než kdy jindy, jeden malý virus nás změnil. Vládne strach, napětí, manipulace, zlo, zoufalost, ale i tvrdost, násilí, zároveň však síla, odpor, svoboda, odevzdanost, emocí by se našla celá řada. Situace je nelehká, ale na druhé straně jakoby otevírá oči a mysl.

A právě tento stav se celosvětově odráží ve výrobě. Firmy předělávají své strategie ze dne na den, mění se preference nás spotřebitelů a vůbec veškeré nákupní chování se najednou otočilo o 180 stupňů. Virus zkrátka nahlodal všechny oblasti lidského života a móda není výjimkou.

Módní průmysl trpí nejen v rámci svých zisků, ale zdá se, že i v oblasti návrhářské tvorby. I ona se rozdělila do několika proudů, pár jich cílí na úroveň, jiné upadly, převažuje nevkus. Dáma by si ale vždy měla držet úroveň, ačkoli ať si každý v dnešní době nosí, co se mu líbí.

Co se týká módních vymožeností, dovolit si můžete vážně vše a zaručeně se tím trefíte do některého ze světoznámých domů, které určují aktuální trendy. Je libo móda z budoucnosti ve znamení kovu, neurčitých střihů či květy ve všech kombinacích, s nimi namíchané káro a kostky, není problém zvolit kostkovanou halenku s květovanou sukní, indiánské oblečení nakombinované s motivy výjevů ze slavných obrazů. Obléci si můžete i styl à la lesní víla. Zapomenout není možné ani na čistý street styl, kdy na sebe hodíte tepláky, mikinu s kapucí nebo čepici a prostě jdete. Modely, v nichž je vystaveno na odiv více tělesných proporcí než oblečení, také nebudou výjimkou a samozřejmě velký objem neboli oversize, který je v kurzu už nějakou sezónu. Po uvedených modelech nesáhne většina, takže pro ty, kteří mají rádi střední proud, jsou určeny následující řádky. Klidně a harmonicky se budete jistě cítit v pastelových odstínech, hlavním trendem jsou odstíny energicky žluté v kombinaci se šedou, ale také červená, vybírejte ze vzdušnějších tkanin, květinových vzorů či ze všeho, co vám připomíná přírodu. Střihy jsou však víceméně volné, hlavně by měl být čím dál větší důraz kladen na udržitelnost, o což se snaží velká řad módních značek. Nosit se dá letos opravdu vše, neuděláte chybu, pokud vytáhnete i roky nepoužívané oblečení, avšak faux pas by představovaly bokové džíny, ty se jako jedny z mála opravdu nenosí.

Říkáte si, co boty? Světové trendy zdůrazňují boty na extra vysokých platformách, čím nápadnější, tím lepší, ať už se to týká botasek, stylové, či elegantní obuvi. Vždy však v prodejnách najdete ve valné většině styl pro střední proud, ať už oděv, nebo obuv. Hlavní je, aby vůbec bylo kde nakoupit a kam vše nosit. A jaký styl si vyberete, to je jen na vás, ostatně jako všechna rozhodnutí.

 

Březnové vydání tematické strany SERVIS PRO ŽENY je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 8. března