Absurdita roku! Jinak nelze nazvat stavbu rozlehlého bytového domu v průmyslovém areálu Galy Prostějov.

Objekt má vyrůst v bezprostředním sousedství továrny, údajně v něm má být minimálně 50 bytů, přičemž cena každého z nich se pohybuje kolem 2 milionů korun. Nemovitosti se již objevily v nabídce realitních kanceláří.

Otázkou však je, zda případní kupci vůbec tuší, kde by měli v budoucnu bydlet. V celém projektu navíc vystupuje Kateřina Koldová, která svůj předchozí projekt rozjížděla v době, kdy byla v osobním bankrotu. Přestože na něj od státu získala pětimilionovou dotaci, dodnes dům seniorů v Bedihošti nebyl otevřen. Jak tohle skončí?

Stavební ruch přitáhl pozornost obyvatel sídliště v Moravské ulici v Krasicích. „V Gale začali s přestavbou na byty. Jsem zvědavý, kdo tam bude bydlet, vždyť je to hned u fabriky. Nechápu, jak tento projekt mohl splnit například hlukové limity, zajímalo by mě, zda má vůbec stavební povolení,“ upozornil Večerník jeden z místních obyvatel.

 

Objekt sice leží za zdí areálu Galy, nicméně s tradičním výrobcem sportovních míčů a vybavení pro turistiku už více jak deset let nemá nic společného. Původně v něm bývala jídelna pro zaměstnance, pak však nevyužívaná nemovitost přešla do majetku města Prostějov. Naposledy v ní působila společnost podnikající v oboru závodního stravování.

Bytovka u fabriky 

Loni na podzim však objekt změnil majitele. A ten přišel se vskutku kuriózním využitím, konkrétně tedy přestavbou na bytový dům. U zástupců vedení společnosti Gala, která by měla být účastníkem stavebního řízení, jsme zjišťovali, zda už projekt získal stavební povolení. „To nevím, možná nějaké povolení mají, ale my jsme ho tedy zatím neviděli,“ reagovala na náš dotaz správkyně areálu Libuše Svobodová s tím, že nás ohledně dalších informací odkázala na Kateřinu Koldovou, která investora v těchto věcech plně zastupuje.

Známá bankrotářka 

S tímto jménem se čtenáři Večerníku již opakovaně setkali. Bude to již šest let, co se právě Kateřina Koldová z Kraliček pustila do stavby Domova pro seniory v Bedihošti, a to navzdory skutečnosti, že v té době byla v osobním bankrotu. Přesto stát výstavbu podpořil dotací ve výši pěti milionů korun. Z podmínek pro její přijetí vyplývalo, že dům musí být dokončen nejpozději do dvou let. Nejenže tento termín nebyl dodržen, dům se nepodařilo dodnes dokončit. Bez zajímavosti není ani to, že předchozí společník, který byl oficiálním jednatelem společnosti, již fakticky zastupovala paní Koldová, skončil kvůli společnému podnikání před soudem. Coby jednatel společnosti byl také oficiálně veden její syn, ten se však v celé záležitosti nijak neangažoval a později skončil ve vězení kvůli prodeji drog.

Jednatelem opět někdo jiný

Kateřinu Koldovou se Večerníku podařilo telefonicky kontaktovat. „Ano, dělám na tom projektové práce, ale víc vám k tomu říkat nebudu. Pokud chcete o projektu něco vědět, obraťte se na developera, pokud možno v pracovní době,“ zareagovala v sobotu odpoledne paní Koldová a zavěsila, aniž by nám kontakt poskytla.

Z katastru nemovitostí vyplývá, že dům je v majetku společnosti s ručením omezeným, která vznikla před zhruba dvěma roky. Firma nemá své vlastní internetové stránky, jako její jednatel je zapsán podnikatel ze Šumperska. Na něj se nám však kontakt sehnat nepodařilo.