Tohle nádražíčko mělo z pekla štěstí! Zatímco po celé republice se bourá jedna drážní budova za druhou, v Kostelci na Hané se pustili do rozsáhlé rekonstrukce. Přijde na celkem 4,8 milionu korun a celý prostor díky ní pořádně prokoukne. Místní lidé rozhodnutí Správy železnic vítají.

Správa železnic koncem uplynulého roku zveřejnila seznam několika desítek drážních objektů v České republice, které by měly jít k zemi. Týká se to i některých v Olomouckém kraji, na Prostějovsku se pak nejvýrazněji diskutuje o budoucnosti prostějovského místního nádraží.

Ne všechny drážní budovy jsou však ohroženy. Platí to minimálně pro objekt nádraží v Kostelci na Hané, které aktuálně prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

„Už to tedy bylo potřeba! Sám jsem se bál, jestli to nezboří. Využití je už několik let minimální. Už před lety zde skončila hospůdka, čekárna i výdejní okénko na jízdenky jsou zavřené a i nástupiště je už v dost špatném stavu. Akorát tu stále fungují dva byty a zázemí pro výpravčí,“ komentoval situaci jeden z místních, který vlakem pravidelně jezdí na chatu k Běleckému Mlýnu.

Opraví se i nástupiště

Rekonstruovat se bude jak budova nádraží, tak i její okolí. „Na výpravní budově se opraví střešní krytiny, okna, dveře, klempířské prvky a také fasáda včetně nátěru. Uvnitř objektu proběhne oprava sociálních zařízení, podlah, rozvodů sítí a omítek. Součástí akce je také oprava přístřešku na nástupišti i zpevněné plochy pod ním, venkovního osvětlení a stojanů na kola,“ nastínil tiskový mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda s tím, že práce by měly skončit letos v květnu. „Počítáme s celkovými náklady 4,8 milionu korun,“ dodal Gavenda, u něhož se Večerník zajímal také o budoucí využití budovy a případný osud dvou bytů, které jsou v ní umístěny. Zásadní změny se však očividně nechystají. „Využití budovy se nezmění, stávající bytové jednotky budou zachovány,“ reagoval stručně tiskový mluvčí Správy železnic.

První věc, kterou lidé uvidí

Probíhající opravy přivítal i kostelecký starosta. „Jsem rád, že se tento projekt podařilo připravit a nyní se realizuje. Myslím, že to bylo skutečně za minutu dvanáct. Kdyby se o celé záležitosti rozhodovalo nyní, tak by to také mohlo skončit demolicí,“ komentoval situaci pro Večerník František Horák, který je rád, že se změní vzhled budovy i jejího okolí. „Přece jen je to první věc, kterou cestující při příjezdu do Kostelce uvidí. Navíc je dobře viditelná z blízké cyklostezky, kterou využívá spousta lidí,“ oddechl si starosta.