Hygienická opatření proti šíření koronaviru se sice uvolňují, ale jen částečně a pomalu. Což platí zvláště pro halové sporty, jejichž provozování je dál zakázáno úplně. A neprofesionální soutěže, které měly probíhat v uplynulých měsících, nebo jejichž uskutečnění se termínově blíží, tak nenávratně padají mezi zrušené akce.

Jednou z nich se právě stala dlouhodobá část Hanácké volejbalové ligy smíšených družstev 2020/21, která byla původně plánovaná od 11. října 2020 do 17. dubna 2021 v hale RG a ZŠ města PV i v dalších prostějovských tělocvičnách. Do tohoto časového rozmezí organizátoři rozvrhli sedm kol základní fáze oblíbené soutěže, na jejíž aktuální ročník se chystalo dvacet „amatérských“ týmů z Prostějovska a okolí.

Minulé číslo už je tedy na místě, leč ještě zbývá šance odehrát – stejně jako loni – alespoň závěrečný turnaj o konečné umístění. V původním datu 15. května to s vysokou pravděpodobností stále nepůjde kvůli omezením v souvislosti s koronavirem, řešením by tak mohlo být zopakování rok starého odložení finálových bojů třeba až na červen. A pochopitelně jejich přesun ven pod otevřené nebe, loňské vyvrcholení HVL takhle zdárně proběhlo v areálu U Rockyho vedle aquaparku.

Jak vidí takovou variantu Jakub Krčmař, několikanásobný vítěz Hanácké volejbalové ligy s TJ Haná Metal Prostějov a statistik, v uplynulé sezóně i asistent trenéra extraligových žen VK Prostějov? „Momentálně se těžko odhaduje, jaká přesně budou covidová opatření v nejbližších týdnech a měsících. Na jednu stranu by člověk samozřejmě moc chtěl znovu hrát, konečně se vrátit k volejbalu. Na stranu druhou však většina účastnic a účastníků asi hodně dlouho nesáhla pořádně na balón a oproti normálu měla omezené možnosti pohybu, někteří třeba delší dobu sportovali málo nebo vůbec. Za takové situace skočit brzo do zápasů, kde půjde o výsledky, bych viděl jako riziko mnohem většího počtu zranění oproti normálu. Proto možná bude lepší nechat tenhle ročník být, postupně se rozehrávat spíš beachem na písku mimo tvrdý povrch a všechno směřovat k příští sezóně HVL. Snad už bez problémů bude,“ shrnul Kuba Krčmař svůj názor.