Tohle bude mnohým hodně chybět! Z pálení čarodějnic se v posledních letech stala jedna z nejoblíbenějších událostí konajících se téměř v každé obci v regionu. Přestože je koronavirová epidemie aktuálně na masivním ústupu, stejně jako loni ani tentokrát vládní opatření neumožní čarodějnice uspořádat. Nicméně udržet lidi zavřené doma bude i na základě zvyšujících se teplot stále obtížnější. I proto aktivní pořadatelé již vymýšlí celou řadu alternativ.

Zřejmě nejznámější pálení čarodějnic se již od roku 1999 konají v Plumlově v režii věhlasného Spolku Plumlovských nadšenců. Slet původně pořádaný na zámku se v průběhu let přesunul do kempu Žralok a i díky vystupování známých muzikantů se z něj stala jedna z nejnavštěvovanějších akcí v regionu. Letos však musela být bez náhrady zrušena. „Čarodějnice nebudou a bojím se, že se to letos bude týkat všech větších akcí. Naše vláda se rozhodla hodit kulturu i sport přes palubu a nechat je tam,“ posteskl si za organizátory Marek Otruba, jehož se Večerník zeptal, zda spolek přece jen nechystá nějakou alternativu. „Čarodějnice jsou pevně spjaté s konkrétním termínem, takže jejich případný přesun je nemyslitelný,“ reagoval Otruba, který přece jen doufá, že se alespoň menší akce budou moci v létě konat. „Možná uděláme nějakou zábavu a budeme se těšit na Pohádkový les, který se i loni velmi vydařil. Jeho princip je takový, že by mohl obstát i při případném omezení počtu osob na jednom místě,“ zvěstoval alespoň jednu dobrou zprávu Marek Otruba.

V Určicích chystají setkání u ohně

Nemenší oblibě se čarodějnice těšily také například v Určicích, kam na ně v posledních letech přicházelo až k tisícovce lidí. „Lidé se nás pořád ptají, jestli něco bude. Ovšem my letos čarodějnice pořádat nesmíme. Rádi bychom třeba v průběhu května uspořádali něco podobného, tedy nějaké setkání u velkého ohně, ale konkrétní představu ani termín zatím nemáme,“ řekl Večerníku Jaromír Sosík, velitel SDH Určice, které na konec letošního června chystá soutěž o Železného hasiče.

O víkendu do zámeckého parku

Převléknout tradiční pálení čarodějnic do trochu jiného kabátu se naopak rozhodli na zámku v Čechách pod Kosířem. Na oba dva dny nadcházejícího prvního květnového víkendu zde připravili tematickou pátrací hru na téma filipojakubské noci, která každoročně připadá právě na noc ze 30. dubna na 1. května. „Děti, možná i dospělí, se zabaví, projdou a třeba se i něco zajímavého dozvědí. V okénku kavárny na ně budou čekat nějaké ty lektvary a další dobroty,“ zvou pořadatelé s tím, že stezku bude možné navštívit po oba dva dny od 10:00 do 16:00 hodin.