Prvomájové veselice sice nebylo možné pořádat kvůli přetrvávajícím protiepidemickým opatřením, ovšem co by to byl za první máj bez jeho neodmyslitelného symbolu? Proto se po mírném váhání rozhodli i ve Smržicích vztyčit májku.

Uplynulý pátek odpoledne byl Večerník přímým svědkem toho, jak zdejší dobrovolní hasiči desítky minut zápolili se čtrnáct metrů vysokým osekaným kmenem jehličnanu, kterému zbyla jen ozdobená korunka. A že postavení stromu dalo zabrat! Však se hasiči dočkali pěnivé odměny...

 Na Prostějovsku není zrovna moc obcí, kde májku v posledních letech staví. Ve Smržicích se tak stalo po dlouhých desetiletích poprvé v roce 2019. „Letošní májový čas a hlavně podmínky, které stále kvůli covidu musíme dodržovat, nám bohužel neumožňují uspořádání tradiční veselice. Je mi líto také toho, že ani stavění májky se nemohou zdejší občané účastnit v hojnější míře. Dnešní akce je tak ryze neoficiální a účastní se jí jen pár příchozích diváků. I oni ale samozřejmě musí dodržovat protiepidemická pravidla. Já jen doufám, že na konci května, kdy májku chceme kácet, budeme moci už nějaké větší oslavy s více lidmi zorganizovat,“ řekl Večerníku starosta Smržic Aleš Moskal, který v pátek těsně po šestnácté hodině pečlivě sledoval hasiče, jak přes silnici přenášejí již nazdobenou čtrnáctimetrovou májku.
„Tradici stavění tohoto májového symbolu jsme po velice dlouhé době obnovili před dvěma lety. Vloni se ale nic takového nekonalo, protože covidová situace to tehdy nedovolila vůbec. Letos jsem trošku váhal, ale nakonec jsme se rozhodli májku v omezených podmínkách postavit. Všechno dnes mají na starost naši dobrovolní hasiči. To víte, vloni dostali nové auto, tak se nyní musí snažit,“ smál se smržický starosta.
A muži v modrých mundúrech se opravdu činili! Ve chvíli, kdy dlouhý kmen májky vynášeli ze dvora nedalekého domu, museli zastavit dopravu na centrální komunikaci před obecním úřadem. Jakmile ale májku přenesli bezpečně na travnatý prostor před místní „radnici“, bylo z poloviny vyhráno. „Musíme teď májku pomocí dvou vzpěr a také lan zvednout a šupnout ji do díry. A pak ještě bezpečně ukotvit v zemi,“ představil plán stavění jeden z místních hasičů. Po zhruba dvaceti minutách, během kterých hasiči skutečně vynaložili spoustu sil, se dílo podařilo a májka se majestátně tyčila před budovou smržického obecního úřadu. „Flašku slivovice jsme letos do korunky nedali, ještě by ji někdo vypil. Teď budeme májku samozřejmě hlídat, aby nám ji nikdo nepokácel a nesebral věnec,“ dodal spokojený Aleš Moskal.
Smržické hasiče pak potěšil majitel nedaleké hospody, který jim věnoval tucet půllitrů naplněných pěnivým zlatavým mokem. „Jo, to pivo zajede,“ glosoval dar jeden z dobrovolných hasičů.