Tuhle partu jen tak něco nezastaví! Lidé z Klubu vojenské historie Dukla i letos vyrazili na tradiční Kolonu vítězství, která se tentokrát zastavila v celkem osmi obcích prostějovského regionu. Skutečným vrcholem se stalo setkání v místě zvaném Na Srdéčku u Ludmírova, kde před 76 lety přesně den po oficiálním skončení války došlo ke krvavé tragédii. Večerník jízdu pěkně zblízka monitoroval uplynulou sobotu.

Kolona vítězství vyrazila na svoji cestu v pátek, kdy zavítala do Bedihoště, Držovic a Kostelce na Hané.

 

VIDEO NAJDETE ZDE: 

 

Na křižovatce mezi Hvozdem, Ludmírovem a Ponikví se nachází pomník připomínající tragickou událost, k níž došlo den po oficiálním skončení nejkrvavějšího konfliktu v lidských dějinách. „Přestože Německo oznámilo kapitulaci, zbytky německých vojáků se snažily dostat na Západ, aby padly do zajetí Američanů a nikoliv sovětů. S nimi pak bojovali sovětští vojáci či partyzáni. V osudný den sovětské letadlo omylem zaútočilo na vlastní vojáky v domnění, že se jedná o prchající Němce. Při tom byla zabita řada sovětských vojáků a také dva občané z Ludmírova a jeden z Ponikve,“ ohlédl se za událostmi z 9. května 1945 Zdeněk Bezrouk z KVH Dukla.

Tradiční zastávkou je Pivín, kde ani letos nechyběly čestné salvy a salutování obětem. „Byl zde odstřelovač, nemohli se ho zbavit. Nakonec jej ale našli. Prý je zde někde pod silnicí,“ konstatovala jedna z místních obyvatelek. Nechyběla ani pochvala směrem k organizátorům. „Pěkné to mají, je dobře, že se na ty lidi nezapomnělo, hezky vzdali úctu,“ usmívala se čtyřiadevadesátiletá žena, která slavnostnímu aktu přihlížela.

Členové Dukly se Na Srdéčku v závěru Kolony vítězství poprvé objevili už loni, tehdy se vše i kvůli opatřením proti koronaviru konalo v hodně okleštěné podobě. Při dodržení všech předepsaných preventivních opatření letos vše proběhlo s mnohem větší parádou. Součástí setkání byl i křest knížečky Když srdéčko krvácelo, která vznikla díky podpoře obce Ludmírov.

„Brožura mimo jiné obsahuje cenné vzpomínky pamětníků, s nimiž jsem měl tu čest hovořit. Je přitom přirozené, že každý z nich si vybavoval něco trochu jiného, dohromady však skládají živý obraz tehdejších událostí,“ upozornil kronikář Ludmírova Daniel Žák, v jehož hlavě se myšlenka na setkání u památníku Na Srdéčku zrodila.

Do Kolony vítězství se letos zapojila zhruba dvacítka členů KVH Dukla. „Přestože se celá akce opět musela přizpůsobit epidemickým opatřením, tak nás její absolvování naplnilo velkou nadějí, že letos na jaře se probouzí nejen příroda, ale i naděje, že se snad všichni konečně vrátíme k normálnímu životu,“ shrnul své pocity Zdeněk Bezrouk z KVH Dukla, který se i letos zúčastní řady setkání nadšenců vojenské historie v různých koutech naší vlasti. Už nyní je však jasné, že to, které se každé září konalo na zámku v Plumlově, letos nebude. „Aktuálně jednáme o přesunu do Tovačova, uvidíme, jak to celé dopadne,“ uzavřel Bezrouk.