Značné nejistotě už přes rok čelí veškeré kulturní akce, a to včetně provozů kin. S blížícími se prázdninami přitom začíná být aktuální otevření kin letních. Jediné stálé je na Prostějovsku dlouhodobě pouze v Mostkovicích. Jak se zde připravují k zahájení sezóny?

 

„Nevím, jaká je současná situace, protože takový binec v pravidlech, jaký je v republice, to vědí snad jen ti nahoře, co a kdy ještě platí,“ nebere si servítky provozovatel kina Pavel Ošlejšek. Přesto jsou přípravy na sezónu v plném proudu. „Počítám, že začnu koncem června, hrát budu v červenci a v srpnu. Když to vyjde, tak pětadvacátého června by měl proběhnout koncert Čechomoru. To bude takový začátek sezóny,“ říká k nejbližšímu programu.

Koronavirus však ovlivnil kinematografii nejen uzavřením kin, ale také tvorbou, řada natáčení jednoduše doznala posunutí. „Problém je, že filmy kvůli úplnému uzavření kin téměř nenatáčely a nabídka tak není žádná hitparáda. Zaměřili jsme se tedy na české komedie, které se objevily v posledních dvou letech plus něco málo bude nové. A každou neděli nás čekají pohádky a snímky pro děti,“ prozrazuje Ošlejšek. Zároveň zveřejňuje snímky, jež určitě na programu chybět nebudou. „Budeme promítat třeba Šarlatána, Příliš osobní známost nebo Ženskou pomstu. Uvedeme i některé hudební dokumenty jako Meky nebo Rocketman o Eltonu Johnovi.“

Každý rok pak kino přidává nějakou specialitu, loni to byl třeba koncert Michala Davida. Co chystají u přehrady na letošek? „V nabídce je i Psycho z roku 1960, remakeovaný horor od Hitchcocka. Nevím, člověk někdy sází na něco, myslí, že lidi přijdou, ale pak zjistí, že už je to nezajímá. Filmy jsou celkově volené tak, že se jdou lidi pobavit, takže komedie, případně thriller,“ konstatuje provozovatel letního kina v Mostkovicích s tím, že program bude uveřejněný během zhruba deseti dnů. Navíc ujišťuje, že diváci letos nesáhnou kvůli vstupnému hlouběji do kapsy. „Budeme jej držet na úrovni z minulých let, nehodláme ceny zvedat. Tedy osmdesát, devadesát či výjimečně sto korun,“ ubezpečil Pavel Ošlejšek.