Tohle už nic nezastaví! V uplynulém týdnu se v Kostelci na Hané pustili do dokončení rekonstrukce jedné z nejdelších a nejfrekventovanějších silnic ve městě. Kompletní oprava Revoluční ulice by měla být hotová do konce letošních prázdnin.

Náročná oprava kostelecké tepny musela být rozdělena do celkem tří etap. S tou první se začalo již v roce 2018, o rok později následovala druhá část. Na zahájení poslední fáze si však lidé i kvůli problémům s covidem museli počkat další dva roky. Nyní se dočkali. Součástí projektu je kromě výměny povrchu vozovky také vybudování chodníku a parkovacích zálivů pro automobily.

„Co se týče výsadby stromů, ta je v tomto místě problematická kvůli vedení inženýrských sítí. Pokud někde bude možnost, tak se tam strom objeví,“ reagoval na dotaz Večerníku starosta Kostelce na Hané František Horák.

Celkové náklady na realizaci třetí etapy oprav Revoluční ulice překročí 7,1 milionu korun. „Na zastupitelstvu jsme se rozhodli, že do toho půjdeme, přestože nemáme ještě stoprocentně schválenu třímilionovou dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj. Zda jsme s naší žádostí uspěli, bychom se měli dozvědět koncem května. Pokud bychom však ještě váhali, tak by se oprava silnice nemusela letos stihnout,“ vysvětlil Horák.

Přestože již byla asfaltová silnice kompletně vyfrézovaná, ulice zůstává oficiálně i nadále průjezdná. „Úplnou uzavírku plánujeme až od čtvrtka třetího června a trvat by měla do osmnáctého července,“ upřesnil kostelecký starosta s tím, že kompletně hotovo by mělo být do konce letních prázdnin.

Tím rekonstrukce silnic ve městě rozhodně nekončí. „Už máme stavební povolení na rekonstrukci nedaleké Třebízského ulice vedoucí podél železniční trati. Její součástí bude rovněž vybudování míst pro parkování. Pustit bychom se do ní chtěli v příštím roce. Ve stejném termínu chceme řešit i Smetanovu ulici, tam se však nejdříve musí vyřešit problém s vedením elektřiny,“ nastínil do budoucna František Horák.