Poloprázdný kostel? Ten v Kostelci na Hané nečekejte. Minimálně ne během Noci kostelů. Páteční pobídka přilákala do kostela svatého Jakuba davy lidí. A kdo přišel, nelitoval. Kostel letos nabídl bohatý program o sedmi položkách, echyběla prohlídka s průvodcem nebo májová pobožnost. Jedna část programu byla však trošičku chudší. „Na prohlídku zase tolik lidí nechodí. Co je zajímalo vždy nejvíce, to byl výstup do věže. Ten ale letos neděláme. Možná by jich přišlo více, je odtud krásný výhled. Tentokrát se tam ale dostanou jen trumpetisté,“ konstatoval duchovní z Kostelce na Hané Petr Šimara.

Spolu s Jiřím Vrbou, který organizoval zdejší Noc kostelů, provedl zájemce programem. A ten slavil úspěch.

Největší si však připsal sbor Nota Bene z Prostějova. Po sedmé hodině nadchl téměř plný kostel. „Byla to moc pěkná akce, opravdu se mi líbila. A bylo by pěkné, kdyby jich klidně každoročně bylo více. Obvykle chodím do Prostějova, tentokrát jsem zvolila Kostelec na Hané. A rozhodně nelituji,“ usmívala se po koncertu Ludmila Bednářová, krátce po ohlušujícím potlesku. „Teď byla zrovna největší účast, byl skoro plný kostel. Takže u nás vládne spokojenost,“ poznamenal Petr Šimara.

Spousta lidí si ale nenechala ujít ani vystoupení trumpetistů. Těm však osud a stavitelé nachystali pořádný oříšek, čekal je totiž výstup na věž po strmých schodech i s nástroji. „Už tam budeme?“ ptali se už v polovině schodiště s naději v hlase jeden druhého. Nahoře přímo u zvonů krátce vydechli a začali hrát. Krásně, dlouze. A navíc s publikem, dole pod věží. Stačila chvíle a k věži kostela se nesly ovace. „Většinou jsme se domlouvali, rok dva zpátky a bylo to pěkné. Čekali jsme ještě na to počasí, když je škaredě, moc lidí nechodí. Letos se to ale povedlo,“ byl spokojený Jiří Vrba. Těšilo ho, že řada lidí přijela i z Prostějova, dokonce z Kladek. Sám pak část z nich provedl na prohlídkách kostela.

A co návštěvníky zajímalo? „Nejvíce se ptali na věž. A taky na zdejší kryptu, tu ale neotevřeme. Co jsou záznamy z farní kroniky, je tam asi deset místních pohřbených, aby se po nich nešlapalo v dobách, kdy byl hřbitov okolo kostela. Celkově je pak zajímala zákoutí, která běžně nevidí,“ pověděl Jiří Vrba. V Kostelci na Hané se loni Noc kostelů nekonala, letošní tak byla první po dvouleté pauze. A určitě ne poslední. Nadšení návštěvníků bylo totiž přímo úměrné spokojenosti pořadatelů.