Další ročník Jakubské pouti letos vyšel přesně na svátek Jakuba a v areálu kostela svatého Jakuba staršího v Kostelci to žilo. Bohatý program, který byl připraven, bavil nejen dětské návštěvníky, ale také dospělé. Letošní tematika byla více historická a bojová. Děti si tak mohly za asistence šermířů vyzkoušet souboj, lukostřelbu a mnoho dalšího. Kromě toho nechyběl na akci ani kovář, skákací hrad a samozřejmě drobné úkoly pro děti za nějakou sladkou odměnu. Dospělí si našli cestu ke stánku s pivem, ochutnávali moravská vína a všeobecnou pohodu dokresloval hudební doprovod.

Přitom to zkraje nedělního dopoledne příliš dobře nevypadalo. Mraky a déšť však ustaly v pravý čas a na odpolední program se už „usmálo“ sluníčko. „Na Jakuba prší každým rokem, letos to však vyšlo opravdu dobře, pršelo hned ráno a odpolední bohatý program už tak nebyl narušen,“ říkal s úsměvem jeden z hlavních organizátorů této akce Jiří Vrba.

 

A z čeho všeho se těšili hlavně dospělí? Na pódiu se postupně vystřídaly děti z kostelecké scholy a dětského folklórního souboru Malý Kosíř. Po nich se s recitálem ještě představila dvojice Míša a Lucka, po nich přišli na řadu členové zapsaného spolku Tenebra – Olomoučtí šermíři. Celý program ukončila svým vystoupením kapela TO JE PROBLEM. Během krátkých pauz mezi vystoupeními upozornil moderátor akce na malé výročí, které později přišel vysvětlit pan Horák. Ten se ještě společně s dalšími lidmi před patnácti lety vydal na cestu do Santiaga de Compostela, kde v rámci pěti dnů ušli vzdálenost více než sto dvacet kilometrů a celou pouť zakončili návštěvou hrobky, kde je pochován právě svatý Jakub.
Ale ani pro děti nechyběla řada atrakcí, nejvíce je však zajímalo kovářské řemeslo a šermíři. „Minule jsme se snažili zacílit spíše na historická řemesla, která patří k vesnici. Nyní jsme volili určitou změnu a připravili jsme takovou spíše válečnou tematiku. Nechybí tu ani polní kuchyně, což děti baví a zajímá. A my jsme nesmírně rádi, je důležité, že se zase po těch dlouhých měsících pobytu doma baví a užívají si radovánek,“ doplnil Jiří Vrba.
Svatý Jakub tak musel mít z těchto oslav jistě patřičnou radost.