Na Velký Kosíř pravidelně míří zástupy lidí. Najdeme tam několik cyklostezek, turistických cest i místní naučnou stezku. Trochu stranou tohoto provozu je lokalita Vápenice, která se nachází na katastru Slatinek. Objevit ji není úplně snadné, pokud do ní zamíříte, určitě budete okouzleni. 

 

Vápenice vznikla v místech, kde se v lomech dříve těžil vápenec. Běžný návštěvník si tam může připadat jako obr. Pozůstatky po lomech působí totiž dojmem zmenšeniny opravdu velkých hor. Na poměrně malém prostoru najdete neuvěřitelné množství různých srázů, údolíček a hřebenů, terén neustále klesá a opět stoupá a nabízí výhledy jako na velehorách. Na jeho přejití však nemusíte uspořádat celodenní túru, stačí udělat pár kroků… 

Lomy jsou dnes zarostlé vzácnou florou. Vyskytuje se tam například koniklec velkokvětý či vstavač vojenský. Stejně tak ohrožený hmyz jako chrobák ozbrojený nebo kudlanka nábožná, a dokonce i sysel obecný. Pod vápencovým hřbetem se podle geologů nachází zdroj minerálních vod, který vyvěrá ve Slatinicích, kde jsou zřízeny lázně. Lokalita byla roku 1990 vyhlášena přírodní památkou a má rozlohu necelých 20 hektarů.

A jak se k ní tedy dostanete? Nejlépe je odbočit na Slatinky ze silnice spojující Prostějov s Litovlí. První polní cesta po levé straně vás dovede až k Vápenici.

 

Tematická strana PROSTĚJOVSKO KŘÍŽEM KRÁŽEM REGIONEM vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 2. srpna