Dlouhá léta je tato atrakce nedílnou součástí Hanáckých slavností. Muzeum historických kočárů v Čechách pod Kosířem také letos uspořádalo během neděle projížďky kočárem taženým koňským dvojspřežím. Možnost projet se v kočáře náměstím využily stovky lidí, na vstupenky se stály dlouhé fronty. Ředitel muzea Václav Obr dovezl do Prostějova na ukázku také starý pohřební kočár.

Jízda v historickém kočáře startovala u prostějovského zámku a přes Pernštýnské náměstí, Kravařovu ulici a okolo sokolovny se vrátila zpět před zámek. „Já se takto projíždím každým rokem. Vloni to bylo s manželkou a osmiletá dcerka nám tehdy nemohla zapomenout, že jsme ji nevzali s sebou. Tak jsem jel letos s ní a snad je vše odpuštěno. Na jízdenky jsem stál frontu už ráno,“ svěřil se Večerníku Miloš Nakládal z Prostějova.

Václav Obr připravil také pro zájemce poutavé vyprávění o historii kočárů a lidé mohli rovněž zhlédnout bohatou výstavu součástí starých pohřebních kočárů. „Každým rokem se tady snažíme vystavit něco úplně jiného. Už nyní připravujeme na příští rok výročí císaře Karla a renovujeme také jeho kočár od firmy Weigl v Brandýse na Labem. Jeho jmenovec Weigl z Prostějova také stavěl kočáry a předběhl všechnu konkurenci. Od něj máme další kočár, který se našel ve vesnici u Vyškova. Vyprávím to tady lidem, kteří se o to zajímají, včetně toho, že na renovaci tohoto kočáru nám přispělo i město Prostějov. Co se týká vystavených součástí pohřebního kočáru, ty máme od jednoho pána, který před desítkami let byl svědkem jeho rozbíjení na dvoře za spořitelnou. Některé součásti on zachránil a daroval mi je,“ podotkl Obr, jehož syn se pak před zámkem věnoval další atrakci, a to vystavenému pohřebnímu kočáru. „Ten je 140 let starý, ale používal se ještě během druhé světové války,“ upřesnil.

Nedělní projížďky centrem Prostějova se uskutečnily v kočáře, který si Václav Obr vypůjčil. „Očekával jsem, že o projížďky bude enormní zájem, takže máme zapůjčený dvanáctimístný break ze zámku v Ratibořicích, na kterém se natáčela Babička,“ dodal na vysvětlenou.