Sedmá minuta zápasu rozhodla. Nenápadná situace, perfektní řešení. Precizní střela Jakuba Urbance nejenže poslala takhle brzy eskáčko do vedení, ale nakonec rozhodla i o cenném zisku tří bodů. Nebýt ale pohotového stopera Schaffartzika, mohlo být vzápětí vyrovnáno. A pak už se neudálo téměř nic. Po výživném úvodu byla na pražské poměry hrstka diváků přizvána k dieteticky slabší fotbalové hostině. S platonickou převahou Dukly si pozorně bránící Hanáci poradili a na Moravu se z hlavního města vrátili zvesela.

Utkání 10. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY mělo výkop už v šestnáct hodin, což je na Prahu přece jen trochu brzy. Diváci se trousili ještě po začátku utkání a tím pádem přišli o vše podstatné. Už sedmá minuta totiž zastihla Urbance přemítajícího v rohu velkého vápna, jak nejlépe ohrozit domácího gólmana Radu. Jelikož domácí kapitán Kozma nebyl zrovna důrazný v dostoupení protihráče, odhodlal se exžižkovský křídelník ke střele, kterou krásně vymetl vzdálenější horní roh domácí svatyně – 0:1. O chvíli později se prostějovské lavičce zatajil dech, když brankář Mucha podběhl centrovaný míč a Šebrle tak dostal možnost se do něj z voleje pořádně opřít. Vyrovnání v tom okamžiku viselo ve vzduchu, jenže do trajektorie střely včas umístil svoji hlavu stoper Schaffartzik a míč z brankové čáry vyhlavičkoval! Pak už bylo na hřišti k vidění více žluté barvy než pořádných příležitostí před oběma brankami. Sudí Křepský karetními napomenutími rozhodně nešetřil a za zápas jich rozdal rovnou desítku. Eskáčku se nedařilo ani ze standardních situací, ale ani Buchvaldek na druhé straně nemířil přesně. V závěru poločasu to ještě zkusil Adediran, Mucha si s jeho střelou poradil.

Domácí začali po změně stran aktivně, ale Buchvaldkův přímý kop skončil jen na boční síti a Šebrle s Peterkou zase nevyzráli na prostějovskou obranu. Mezitím přibývalo na kontě domácích pouze množství rohových kopů, z nichž ovšem nic nevytěžili. Ten si po pětadvaceti minutách vybojovali také hosté, kteří se do té doby sotva dostali k půlící čáře. V poslední desetiminutovce to ještě nepřesně zkoušel Kozel, lepší příležitost si už Pražané nevytvořili. I proto se po čtyř minutách nastavení a závěrečném hvizdu hlavního arbitra radovali hosté z Prostějova. 

Pozápasové hodnocení trenérů

Bohuslav PILNÝ - FK Dukla Praha:

„Nebyl jsem ten, kdo by po dobrém začátku lítal v oblacích. Stejně jako teď nebudu tím, kdo by začal panikařit. Klukům jsem v kabině říkal, že musíme rozlišit dílčí porážku od prohrané bitvy. Je před námi ještě dvacet kol a my uděláme všechno pro to, abychom se co nejdříve vrátili na vítěznou vlnu. Snad nám reprezentační pauza pomůže dát se dohromady. Nejsme efektivní a neklape nám to herně, to si přiznejme. V první půli jsme až na malé výjimky šance neměli. Ve druhé se to zlepšilo, sem tam jsme měli nebezpečné situace, ale nebylo nám souzeno.“

Daniel ŠMEJKAL - 1.SK Prostějov:

„Vyhráli jsme, takže s výsledkem panuje spokojenost. Do utkání jsme vstoupili aktivně, byla z toho krásná střela Urbance a gól. Úvod se nám tedy podařil velmi dobře. Dále jsme byli aktivní, oba týmy měly šance. Dukla pak vstoupila lépe do druhé půle. Prvních dvacet minut v ní byla lepším týmem. Nicméně od zhruba pětašedesáté minuty jsme dokázali být znovu nebezpeční. A utkání jsme si dokázali už pohlídat a uhrát.“

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA – 10. kolo

FK Dukla Praha – 1.SK Prostějov

0:1 (0:1)

Branka: 7. Urbanec. Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 7:4. Rohové kopy: 6:3. Rozhodčí: Křepský – Mikeska, Dresler. Žluté karty: 14. Fábry, 17. Kozma, 42. Ruml, 55. Peterka, 74. Rada, 80. Adediran, 90.(+3) Doumbia – 35. Omale, 61. Zapletal, 86. Žák. Diváci: 506.

Sestava Dukly: Rada – Barac, Piroch, Kulhánek, Ruml (77. Kovernikov) – Šebrle (65. Doumbia), Kozma (77. Kozel), Peterka, Buchvaldek – Faleye (77. Pázler), Fábry (34. Adediran). Trenér: Bohuslav Pilný.

Sestava Prostějova: Mucha – Machynek, Schaffartzik, Schuster, Zapletal – Bartolomeu (65. Stříž), Jiráček, Omale, Kopřiva (82. Koudelka), Urbanec– Žák (90.+1 Bialek). Trenér: Daniel Šmejkal.

 

30 sponzor eskacko 21 22