Dosud nevídaný a velmi pestrý pohled na to, co se aktuálně děje ve výtvarném umění nabídl premiérový ročník Festivalu současného umění, který se v Prostějově konal od čtvrtka 30. září do soboty 2. října.

Lidé v rámci něj mohli za obrazy, fotkami, ale i videi a hudbou vyrazit nejen do prostějovského muzea, Městské galerie ve zdejším zámku, kulturního klubu Duha, kina Metro 70 či obchodního centra Zlatá brána, ale také třeba do baru 12 opic, kavárny Canall, botanické zahrady, či dokonce kolumbária zdejšího hřbitova.

Vše uplynulý čtvrtek zahájila Veronika Šrek Bromová, která zájemce provedla svojí výstavou v prostějovském muzeu s názvem Jiné bytosti, jiné prostory, jiné dimenze. Na ní nechybí ani obrazy jejího vlastního deformovaného a digitálně upraveného těla, díky nimž se stala svého času jednou z nejvýraznějších hvězd nastupující generace mladých umělců.

Naopak své velmi nadčasové dílo prezentoval na výstavě v Městské galerii prostějovského muzea fotograf Jindřich Štreit. „Obě úvodní akce se těšily určitě největší návštěvnosti,“ potvrdil Večerníku kurátor a zároveň hlavní organizátor celého festivalu Mira Macík.

Celá řada lidí včetně právě „Jindry ze Sovince“ doprovázeného jeho kamarádem a prostějovským tvůrcem Bobem Pacholíkem pak zavítala také do baru 12 opic, kam přítomní vyrazili na vzpomínkový happening na významného prostějovského fotografa Karla Nováka. „Za svůj život Karel nafotil stovky lidí. Večerník ovšem zajímalo, kdo fotil Karla. Kdokoliv tedy mohl přinést své fotografie, a to v jakékoliv kvalitě a velikosti. Díky tomu vznikl pomníček, u něhož jsme mohli na tohoto prostějovského patriota a kamaráda zavzpomínat,“ představila projekt jeho kurátorka Vendula Burgrová působící na SŠ designu a módy, jejíž studenti se do festivalu rovněž aktivně zapojili.

Spontánní festival

Tím to ovšem zdaleka neskončilo. V pátek se konala hned čtyři další setkání. Nejvýraznější z nich byla vernisáž v Kulturním klubu Duha, kde své obrazy tvořené v žánru „mysliveckého realismu“, odhalil prostějovský rodák a absolvent Akademie výtvarných umění v Praze Filip Kůrka.

Vše pak vyvrcholilo v sobotu, kdy se konalo hned sedmero nejrůznějších událostí. Patřila mezi ně i vernisáž výstavy intermediální umělkyně Dominiky Bernatkové a sochaře Dominika Adamce zabývající se tělesností konaná ve Zlaté bráně. Vše zakončila afterparty v prostějovském kině Metro 70. „V sobotu byly již akce komornější a byla znát i proměna složení publika,“ všiml si Mira Macík, který společně s dalšími festival chystal zhruba tři měsíce. „Vše začalo tím, že můj táta připravoval výstavu Jindřicha Štreita a já měl rozjeto hned několik projektů. Další věci se začaly spontánně nabalovat, až z toho vznikl celý festival,“ ohlédl se Macík.

Druhý ročník bude

Kurátor připustil, že vzhledem k časovému presu a omezenému rozpočtu museli pořadatelé často improvizovat a nevyhnuli se ani drobným přešlapům. „Trochu jsme s tím ovšem počítali. Věřím, že příští rok festival uspořádáme zase a pustíme se do něj s větším časovým předstihem. Doufám, že si i další ročník uchová něco ze své punkové dravosti, zároveň však bude ještě propracovanější,“ dodal Míra Macík, který zřejmě může očekávat i spolupráci ze strany města. „Festival současného umění v Prostějově byl úžasný projekt, před jehož organizátory smekám a tleskám jim,“ podotkla náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová, která má kulturu ve městě na starost.