Jako by právě dorazil autobus. Tak to vypadalo krátce před páteční druhou hodinou odpolední před sokolovnou v Kostelci na Hané. Na otevření volební místnosti tu čekaly zhruba tři desítky lidí. I v následujících minutách panoval v největší volební místnosti v regionu čilý cvrkot.

Letošní volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR lidi na Prostějovsku rozhodně nenechaly lhostejnými. Už před otevřením volební místnosti v Kostelci na Hané se zde vytvořila slušná fronta. „Podle toho, kolik nyní chodí lidí, se dá odhadnout, že letošní volební účast bude celkem slušná,“ odhadoval starosta Kostelce František Horák, který sám zaujal místo v jedné z volebních komisí. Ty se sešly v kostelecké sokolovně hned dvě, a to pro oba zdejší volební okrsky. „Vždy jsem byl při volbách zvyklý automaticky chodit doleva a hledat počáteční písmeno svého jména. Letos jsem ale musel doprava,“ svěřil se jeden z voličů.  

Zatímco mnozí lidé poklidně odcházeli v družném hovoru, hlavami jiných bloudily lehce paranoidní myšlenky naznačující, že atmosféra ve společnosti není prosta jistého napětí. „Vy jste tady určitě na špionáži. Vy to pro někoho děláte!“ reagoval na oslovení jeden z nevrlých odcházejících. Když se dozvěděl, za jakým účelem jsme do Kostelce zavítali, měl hned jasno. „To tam do těch novin určitě zas napíšete nějaké bludy!“ prohlásil. Nebyl přitom sám. Ani další z oslovených lidí nebyli ohledně svých volebních preferencí o mnoho sdílnější.