Už je to více než týden, co byly vyhlášeny výsledky parlamentních voleb. Zatímco emoce pomalu vyprchávají a tam „nahoře“ se už vyjednává o budoucí vládě, PROSTĚJOVSKÝ Večerník v dnešním ohlédnutí za volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR zabrousil spíše do politiky regionální. Celostátní výsledky totiž mnohé naznačily i směrem k blížícím se komunálním volbám, které se uskuteční na podzim příštího roku. Čtenářům tak přinášíme názory nejen těch neúspěšných z řad levicových stran, ale i poznatky odborníků a mnohá čísla, které ještě nejsou veřejnosti dostatečně známé.

Jak již Večerník zdůraznil v minulém vydání, Prostějov posílil ve sněmovně svůj vliv, máme totiž o jednoho zvoleného poslance z regionu víc (místo tří čtyři) než v předchozím volebním období. Prakticky jde ale „jen“ o z Vysočiny se navrátivšího Jaroslava Faltýnka. Ladislav Okleštěk (oba ANO 2011), Radim Fiala (SPD) své mandáty obhájili a jedinou změnou je nečekaný nástup Hany Naiclerové (Piráti+STAN) namísto nezvolené Ireny Blažkové (ANO 2011).

Na druhé straně našince bude daleko více zajímat, jaké politické rozpoložení přinese příští rok na prostějovské radnici. Budou výsledky komunálních voleb v roce 2022 kopírovat ty z letošních voleb parlamentních? A vzchopí se ČSSD a KSČM, které na „zmrtvýchvstání“ mají pouhý rok?

 

Ohlédnutí za parlamentnímiu volbami, exkluzivní rozhovory a analýzy z pohledu regionu i kraje najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 18. října