Pandemie koronaviru nenapáchala v Prostějově tak velké škody jako jinde. Obzvlášť letos na jaře se podařilo postavit mu do cesty překážku v podobě testování, k němuž se později přidalo očkování. Město mělo štěstí, že v něm vzniklo nové zdravotnické zařízení KoRo Medics, které se na testování zaměřilo...

Když se totiž začalo o povinném testování v prvních měsících roku 2021 mluvit, nikdo na ně nebyl připraven. Výrobní firmy, úřady či podnikatelé ve službách neměli zdravotnický personál ani zkušenosti s řešením takové situace. Představa, že se všichni lidé budou testovat individuálně takzvanými samotesty, byla zcela nereálná.

Za firmou KoRo Medics stojí prostějovský manažer Jiří Rolný, jenž vybudoval nové zařízení a shromáždil zdravotníky, kterých byl v té době akutní nedostatek. „S odstupem času to tak možná nevypadá, ale právě nedostatek odborného personálu byl kritický. Bez sester a dalších zdravotníků se testování v tomto rozsahu nedá provádět. Vyškolené lidi s praxí není možné ničím nahradit,“ říká Jiří Rolný.

Klíčové bylo zajistit také dostatek testovacích sad. „Nebyl až tak velký problém sehnat test, ale sehnat opravdu kvalitní test. Hned mezi prvními jsme testovali zaměstnance magistrátu a pracovníky významných prostějovských firem, naše odpovědnost byla obrovská. I proto nerozumím nedávným předvolebním výkřikům, které zpochybňovaly naši práci. Stojíme si za kvalitou, kterou opakovaně prokázala praxe,“ dodává Rolný, jehož firma používala stejné testy jako prestižní zdravotnická zařízení v kraji.

Výhodou této formy kontroly, zda člověk není nakažen novým typem koronaviru, byly téměř nulové náklady pro zaměstnavatele. Vše totiž hradily zdravotní pojišťovny. To ocenila nejen radnice, ale také firmy zvažující, jak vyřešit nastalý problém pro své pracovníky. „Zajištění kompletního servisu testování ze strany KoRo Medics s.r.o. nám minimalizovalo náklady na testování a snížilo časovou zátěž našich zaměstnanců,“ říká například prokuristka dopravní firmy Spedition Feico z Kralic na Hané Jitka Čechová.

Postupně tak služeb nového zdravotnického zařízení začalo využívat na 150 firem a živnostníků. K prvním patřily velké společnosti v prostějovské průmyslové zóně, další klienti rychle následovali. „Mnozí z nich nechávají testovat své zaměstnance i dnes, kdy to není výslovně nařízeno. Podnikatelům se vyplatí zachytit případnou nákazu dříve, než se rozšíří a třeba i zastaví výrobu,“ uvádí Jiří Rolný.

A jak on sám vidí budoucnost testování proti koronaviru? „Myslím, že ještě nejsme ze všeho venku. Už nyní přibývá nakažených a dá se předpokládat, že čísla dále porostou. V posledních dnech se hovoří o dalším kole testování dětí ve školách, k podobnému kroku jistě sáhnou i některé firmy. Naši zdravotníci proto budou připraveni znovu lidem pomáhat tuto situace zvládnout, beru to jako naši povinnost,“ dodává Jiří Rolný. Ten v současné době připravuje nový projekt zvyšování imunity prostějovských dětí prostřednictvím vitamínových balíčků. Ty chce nabídnout žákům základních škol zdarma.