Burzy škol nabízí každoročně skvělý přehled o tom, co studovat tam, kde bydlím. Nebo i desítky kilometrů za hranicemi města. Nabídky jsou opravdu rozmanité, a to od technických oborů po třeba humanitně zaměřené gymnázium. Od řemesla po ekonomické obory. Nebo zdravotnické. Možností je zkrátka dost a dost. Někdy je tak výběr paradoxně těžší. Jaká škola bude pro mě ta dokonalá?

Kromě poněkud neuspokojující odpovědi, že dokonalého není nic, je odpověď nasnadě: taková, která vyhovuje mým vlohám a zájmům. Čili volba srdcem. Pokud jsem ze zdravotnické rodiny a tíhnu ke zdravotnictví, v Prostějově není problém… Pokud mám rád techniku, nevadí mi fyzika, pak je tu dokonce několik možností.

Jak ale správně vybírat?

Zde jde o váhu, která má hned několik misek. Jedna z nich jsou vlohy, schopnosti. Druhá ochota se učit. Třetí atraktivnost oboru – pro budoucího studenta, samozřejmě. A čtvrtá jeho budoucnost. Je totiž sice fajn vystudovat něco, co mám jako koníčka, ale co pak s tím, když neseženu uplatnění? Je to samozřejmě také cesta, rozšíření si možností. Bohužel papír ze školy v Česku stále mnohdy znamená víc než skutečné dovednosti.

Základem by ale každopádně měla být zdravá a rozumná úvaha nad tím, co vlastně chce človíček dělat. Pravda málokdo je už ve čtrnácti či patnácti letech rozhodnutý. Ještě po roce i po dvou však není úplně pozdě vše přehodnotit a školu změnit. I tak to chce ale sám se sebou a s blízkými probrat, co škola může dát nebo také naopak vzít, co nabízí a co na druhé straně očekává. A doufat, že pozdější srážka s realitou nebude tvrdá.

Vybrat dobrou školu nemusí být složité. Jen mějme na paměti, že co je skvělé nebo ideální pro jednoho, může být pro druhého děs.

 

S výběrem školy je lepší neotálet

Výběr střední školy je jedním z velmi důležitých rozhodnutí pomalu dospívajících dětí. Sám region jich nabízí celou řadu a oborů stále přibývá. Často se pak v rodinách také zvažují i možnosti studia v jiném regionu s následným dojížděním či ubytováním mimo domov. Termín odevzdání přihlášek se přiblížil, aje dobré být předem rozhodnutý než se ve spěchu unáhlit, čehož by mohly vaše ratolesti za nějaký čas litovat.

Je však důležité nezapomínat, že rodič je v tomto ohledu spíše poradcem a podporovatelem, nikoliv tím, kdo bude o budoucnosti rozhodovat. Nelámejte tak rozhodnutí dítěte přes koleno a nesnažte se jej přinutit k něčemu, co pro něj opravdu není. I když je to vaše krev, nemusí být ze stejného těsta. A nucení ke studiu oborů, které ho neberou, se už mnohokrát nevyplatilo… Častokrát totiž zapomínáme, že už to není malé dítě. Ač to většinou nevidíme, náš dospívající už dokáže rozhodovat o tom, co jej bude zajímat.

Určitě je však dobré si s potomkem popovídat, probrat jeho možnosti i kariérní cíle a podle toho postupovat. Zeptat se, jak si své budoucí povolání zhruba představuje, zda ví, co přesně by v tom či onom oboru zastával. Klíčové slovo totiž patří rozhodně vašemu dítěti, na vás je pomoc, rada, podpora v jeho zájmu pro další život.

Nabízející se možnosti je pak dobré řešit předem. Někde už mají děti hodně dopředu vybráno, jinde stále váhají, takže je to také velmi individuální. Ale čím dříve to doma proberete, tím lépe. Pokud zatím ani samo dítě neví, popřemýšlejte, co ho baví a čemu věnuje svůj volný čas, postupně se snažte výběr zužovat. Řešit a vybírat během posledních možných dní z téměř nekonečné škály škol je pak velmi stresující pro obě strany.

 

Speciální příloha BURZA ŠKOL vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 8. listopadu