Rána jako z děla a po vozovce na dálnici se rozletěly kusy skla i plechů! Hrozivě vypadající nehoda z úterního dopoledne minulého týdne si vyžádala dva těžce zraněné. Šofér dodávkového automobilu zřejmě nedával pozor a zezadu ve velké rychlosti narazil do odstaveného náklaďáku. Složitý zásah na dálnici D46 ve směru z Prostějova do Olomouce měli hasiči, kteří ze zdemolované dodávky vyprošťovali dva zraněné muže.

 

„V úterý 16. listopadu krátce po půl desáté jsme vyjížděli k dopravní nehodě na 36,5 kilometru dálnice D46 ve směru z Prostějova na Olomouc. Podle dosavadního šetření v pravém jízdním pruhu stálo nákladní auto a zezadu do něj narazilo dodávkové vozidlo. Při nehodě řidič dodávky se spolujezdcem utrpěli zranění. Dechové zkoušky u obou řidičů byly negativní,“ shrnul následky Libor Hejtman, tiskový mluvčí krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Na místo závažné nehody na dálnici vyjeli okamžitě hasiči, kteří výrazně pomohli zraněné a zaklíněné osádce dodávkového vozidla. „Z menšího vozu jsme vyprostili zpod přístrojové desky dvě zraněné osoby. Využili jsme dvě kompletní sady hydraulických nástrojů, tedy rozpínáky, nůžky i rozpínací válce. S jejich pomocí jsme odtáhli palubní desku a zdeformovanou část vozu jsme rozevřeli, abychom mohli zaklíněné bezpečně vyprostit. Jednoho jsme vytáhli z vraku na páteřní desce a s krčním límcem. Oba zraněné jsme poté předali záchranářům a asistovali jsme jim s ošetřením a transportem do sanitek,“ popsala složitý zásah Lucie Balážová, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Práce hasičům ale neskončila ani po odvozu zraněných. „Řešili jsme únik provozních kapalin, které jsme zasypali sorbentem. Zabezpečili jsme místo proti vzniku požáru. Poskytovali jsme součinnost Policii ČR při vyšetřování příčin a okolností nehody. Na místě jsme využili i technický speciál, s pomocí jeho výkonného navijáku jsme odtrhli vrak dodávky zpod návěsu kamionu,“ doplnila mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.