„Best in covid“. Tak nás opakovaně označovali představitelé vlády Andreje Babiše. Jak se ale záhy ukázalo, opak byl pravdou. Česká republika v mnoha statistikách pravidelně „vedla“, přinejmenším v evropském měřítku. A v počtu mrtvých na milion obyvatel je na tom i v tom celosvětovém podle oficiálních statistik dost špatně.

Nyní je tu listopad a zdá se, že se loňský scénář opakuje. Jen o měsíc a půl později. Čísla opět výrazně rostou, někde už nestíhají nemocnice. Opatření přibývá. Tentokrát si je ale zřejmě „vyžerou“ jen neočkovaní. Což ovšem znamená stále jen v Česku několik milionů lidí.

Co tento vývoj znamená pro sport a jednotlivé sportovce a kluby? Pokud by skutečně byl od prosince včetně upřen vstup do většiny veřejných prostor lidem bez očkování, mají v zásadě jen čtyři možnosti. Buď nařízení vlády ignorovat a riskovat popotahování od úřadů. Nebo skutečně na zápasy, turnaje, duely posílat jen sportovce očkované. Třetí možností je požádat hromadně svazy a unie o přerušení soutěží. Poslední pak rychlé naočkování jednorázovými vakcínami, což ale je pro řadu lidí nepřijatelné – široká veřejnost je očkována půl roku. A kdo chtěl být očkován, už taky očkovaný je.

Ze všeho vyplývá, že nutně nemusí vzniknout plošná stopka amatérského sportu. Při výše uvedených opatřeních však hrozí degradace úrovně soutěží i sportovní stránky jednotlivců. Znovu.