Program v rámci Prostějovské zimy v Kulturním klubu Duha ve Školní ulici v Prostějově byl po celou sobotu vyhrazen dětem. Produkční Martina Drmolová se svým kolektivem připravila pro nejmenší drobotinu jak promítání pásma pohádek, tak i vánoční minidílnu, ve které si děti mohly vyrobit okrasné vánoční svícny nebo sklenice.

Vrcholem sobotního odpoledne pak bylo tancování s Janem Onderem, který je veřejnosti znám jako tanečník z populární StarDance v České televizi.

V sobotu už od půl deváté ráno se v Duze promítalo pásmo pohádek pro nejmenší a dopolední program vyvrcholil pohádkou Ježek Sonic. Hodinu po poledni pak byla otevřena zábavná minidílnička. „Přišlo pár dětí, které si vyrobily pěkné ozdobené svícny na vánoční stůl nebo okrasné skleničky,“ řekla Večerníku Martina Drmolová, hlavní organizátorka sobotního programu. Na její tváři byl sice patrný úsměv, nicméně i jí kazila náladu slabší návštěvnost. „Už tak ořezaný program Prostějovské zimy bohužel trpí slabou návštěvností. My jsme neměli absolutně žádné pochyby, zda akci uskutečnit, nebo ji taky zrušit. Jde o vnitřní akci a my tady dokážeme splnit veškerá proticovidová opatření nařízená vládou. Jako pořadatel ale musím říct, že návštěvnost je opravdu, ale opravdu velmi nízká. Dá se říct, že je až kalamitní. Lidé mají zřejmý strach z koronaviru,“ pronesla už s viditelně smutným pohledem Drmolová.

Vrcholem sobotního programu v Duze bylo tancování se známou televizní tváří Janem Onderem. Pětatřicetiletý tanečník působil jedenáct let v populárním pořadu České televize StarDance, kde se se svými vybranými partnerkami protančil celkem třikrát až do finále. „S Honzou byla výborná domluva, když před rokem opustil StarDance, začal se věnovat dětským pořadům. A protože my jsme v minulosti už několikrát tady pořádali tancování s Míšou Růžičkovou, chtěli jsme něco změnit. Padla volba na Honzu a on naše pozvání okamžitě přijal,“ komentovala účast známého tanečníka produkční Kulturního klubu Duha Martina Drmolová.

Tancování s Janem Onderem bylo určeno pro děti do dvanácti let. Také tento program utrpěl slabou účastí, protáhnout svá těla přišel jen pouhý tucet děvčátek a chlapců. „Je vás tady málo, ale to nevadí. Určitě si skvěle zacvičíme a zatančíme,“ nedal se odradit Jan Onder, který od začátku svého vystoupení nenechal děti v klidu. Prvních dvacet minut to vypadalo, jako by šlo o hodinu tělesné výchovy. „Sedněte si, stoupněte si, lehněte si, udělejte pět dřepů. A teď napočítejte do pěti,“ vyzýval dítka Onder. Když však rozjívená drobotina napočítala nahlas do sedmi a některá dítka dokonce do deseti, celebrita z Prahy zmrazila nejen děti, ale i jejich rodiče. „Říkal jsem, že máte počítat jen do pěti, vy paka!“, utrhl se Jan Onder na pár malých návštěvníků akce. Dospělý doprovod nechal nadávky „pako“ bez povšimnutí, i když se během vystoupení Jana Ondera několikrát ještě zopakovaly. „No, nevím, připadalo mi to nevhodné, ale nechtěla jsem tady dělat scény,“ přiznala Večerníku maminka osmileté dívenky, která s Janem Onderem protančila celý hodinový program.

Přestože sobotní část Prostějovské zimy rovněž utrpěla velice slabou návštěvností, nelitovali ti, kteří nakonec přišli.