Na co si dát pozor při výběru brýlí? Těch bodů je hned několik. Základní je velikost obrouček. Pokud už jste vlastníkem brýlí a vyhovují vám, už asi víte, jaké rozměry vám pasují. V případě nákupu nových se pak stačí pouze podívat na jejich vnitřní stranu, kde naleznete rozměry, nebo se můžete přímo s nimi vydat k vašemu oblíbenému optikovi. Jestli ale řešíte brýle poprvé, je vhodné nezapomenout na pár obecných rad. Pojďme na to.

Obroučky by měly sedět maximálně v úrovni obočí a spodní část by se neměla dotýkat tváří pokožky. Vybírejte si také podle vašich aktivit, nejde pouze o materiál obrouček. V současné době najdeme na trhu brýle z plastu, titanu, oceli, ale i dalších kovů. Pokud jste aktivním člověkem, rozhodně si vyberte celorámové, které jsou nejpevnější a dokážou nejlépe ochránit čočky před jejich poškozením. Z estetického hlediska se však jedná o největší zásah a je tak velmi dobré zvážit jejich vizáž a styl.

Dalším druhem jsou polorámy, kterým schází spodní část obroučky a nechrání tak tolik jako celorám. Jsou však výrazně lehčí. Z estetického hlediska se jedná o mírný zásah. Posledním jsou bezrámové brýle, které jsou ultralehké, elegantní a nenápadné. Jsou však velmi citlivé na manipulaci.

Raději přes odborníka než supermarkety

 

Zrak určitě není dobré podceňovat. Různé varianty jednorázových či čtecích brýlí prodávají také ve všech supermarketech, ale to určitě není ta správná cesta pro kvalitní zrak i do dalších let. Každé oko je originál a v drtivé většině případů se stává, že na každém oku máte i jiný počet dioptrií. Což vám tyto levné brýle rozhodně nezaručí. Tyto brýle pak postrádají i další speciální úpravy čoček a může se tak stát, že si jimi spíše ublížíte. Rozhodně se tak vyplatí si připlatit než následně řešit další případné komplikace, které mohou přijít. Zdraví máme přeci jen jedno.

Kontaktní čočky

Velké oblibě se také těší kontaktní čočky. Ale mají také řadu odpůrců. I při jejich výběru však platí stejná pravidla jako u brýlí. Koupi čoček je také opravdu nutné vždy probrat s optikem. Existuje celá řada druhů, takže nejde pouze o dioptrie. Každé oko je něčím specifické a je otázkou, jaké typy by konkrétně vyhovovaly právě vám. Minimálně při začátku nošení čoček je velmi doporučováno chodit na pravidelná vyšetření, protože nasazování a sundávání čoček už je určitý zásah do oka a při špatném používání by mohly vznikat i určité záněty.

I za sluneční brýle je lepší připlatit

Jak je nepříjemné jasné sluneční světlo, není třeba zvlášť zdůrazňovat. Levné brýle z tržnice sice většinou paprsky pohltí, ale pro ochranu nejsou příliš vhodné. Pokud si chcete pořídit brýle, které mají zdravotní smysl, je nutné pořídit brýle s UV filtrem alespoň 400. Pokud ale chcete mít stoprocentní jistotu, chtějte vidět i certifikaci brýlí, protože jen s ní máte jistotu, že budou opravdu plnit účel, jaký mají. Jinak platí stejně jako u klasických dioptrických brýlí, že je nutné, aby vám dobře seděly. Díky rozličným obroučkám a barevným odstínům fungují nejen jako výrazný módní prvek, ale neodmyslitelně patří i k některým profesím. A nezapomínejte, že sluneční brýle mají zdravotní smysl u dětí, které mají širší a průhlednější čočku než dospělý člověk, takže je u nich větší riziko poškození očí.

 

Tematická strana PROSTĚJOVSKO a OPTIKY vyšla jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 6. prosince