Český fotbalový rybníček je opravdu specifický. Kauzy a aféry, které u nás neustále vyplouvají na povrch si jen těžko u západních sousedů umí představit.

Po kauze Ivánku, kamaráda tu máme další pokračování, které na sebe nenechalo dlouho čekat. Ani dvě desetiletí se nepodařilo udržet největší český sport bez obrovské aféry. A pokud teď nebudou padat nekompromisně hlavy a svých pět švestek si nezabalí každý, který se jen ochomýtnul kolem těchto skandálů, tak už se jen těžko dočká fotbal alespoň částečné důvěry širší veřejnosti.

Více než rok žije největší sport kauzou okolo místopředsedy a dlouhé roky „náčelníka“ fotbalové asociace Romana Berbra. V posledních dnech začínají vyplouvat kauzy i na ligové celky. V současné chvíli je v popředí především minimálně zvláštní komunikace vedení Slavie s mužem, který ve fotbale už dávno působit neměl. Z policejních odposlechů to však stále není vše a je otázkou, co se ještě vypluje na povrch.

Policii nečeká lehký úkol rozklíčovat veškeré aspekty této kauzy, která neustále nabírá na obrátkách, ale v jejich práci má ještě člověk jako fanoušek důvěru. Daleko tvrdší tresty, než v rámci státu ale musí přijít od asociace. Jestli nepadnou tresty, které do budoucna neodradí kohokoliv od podobných praktik, ať půjde o ligovou či regionální úroveň, tak se fotbal může se svou důvěrou i pověstí rozloučit. A to by mělo neblahý vliv na kompletní struktury. Bez státních příspěvků a sponzorů by fotbal skončil víte kde.