Hodně velké emoce vzplály přímo na palubovce v nedávném utkání basketbalistů Prostějova proti Brnu. Po výborném prvním poločase Orli v tom druhém propadli a vše vyvrcholilo sporem Jana Trávníčka s Lukášem Sychrou. Křídelník se po jedné nedohrané situaci do vlastního pivota opřel slovně, Sychra v reakci do spoluhráče strčil a pak se oba hráči chvíli pošťuchovali. Od vedení basketbalové federace vyfasovali stopku na tři zápasy, Sychra byl navíc dočasně vyřazen z prvoligového týmu Orlů. O délce trestu se rozhodne zřejmě během nadcházejícího týdne.

„Nikdy by mě nenapadlo, že se do sebe během zápasu pustí dva spoluhráči. Stalo se, a klub to musel řešit. Dát jasně najevo, že něco podobného u nás rozhodně nebudeme přehlížet! Pracujeme s dětmi a mládeží. Chceme je vést k férové hře a vzájemnému respektu. Ta situace byla v přímém rozporu s naší filozofií, proto musel přijít trest,“ zdůvodnil klubové rozhodnutí předseda Orlů Michal Müller. „Emoce ke sportu patří, vše ale má své hranice. Pokud měli hráči problém, měli si vše vysvětlit po zápase,“ dodal.

Klub měl možnost strčit hlavu do písku, nechat vše vybublat a situaci vyřešit pouze svazovým trestem. Rozhodl se však pro razantnější způsob, což je v pořádku. Hráči jsou hodně důležitou součástí každé sportovní organizace. Přesto jen součástí, klub je vždy víc. A logicky se brání před vším, co by mohlo poškodit jeho jméno nebo vnitřní vazby.

„I proto jsme všechno pečlivě probírali. Lukáš Sychra u nás trénuje, věnuje se kondiční přípravě. O to je vše citlivější. Nakonec jsme zvolili řešení, že bude dočasně vyřazený z týmu, přičemž se nebude snažit hrát někde jinde. Může ale pokračovat ve své práci kondičního kouče. Je to slušný kluk, který ale vybouchl v hodně nevhodnou chvíli. Taková facka mu může pomoci,“ míní Müller.

Paradoxně celý střet vůbec nic neřešil. Došlo k němu pět minut před koncem. Za stavu 48:77 bylo o vítězství Brna dávno rozhodnuto. A v tuto chvíli ještě domácí tým přišel o dva vyloučené hráče.