Byla to fuška, ale prostějovský magistrát přečkal nejrozsáhlejší kontrolu v historii ze strany úředníků Ministerstva vnitra České republiky bez zjištění vážnějších pochybení. O výsledcích kontroly informoval během úterního jednání zastupitelstva primátor František Jura i tajemník magistrátu Libor Vojtek.

„Dne 19. listopadu byla na Magistrátu města Prostějova provedena kontrola výkonu samostatné působnosti statutárního města Prostějova, a to Ministerstvem vnitra ČR, odborem dozoru a kontroly. Kontrolované období bylo vymezeno od 1. října 2020 do 19. října 2021. Jednalo se o velmi rozsáhlou kontrolu, která byla zaměřena na pravidla pro svolávání a konání zasedání zastupitelstva města, dodržování postupu při naplňování pravidel pro činnost rady města, zřízení a složení výborů zastupitelstva města, nakládání s hmotným nemovitým majetkem města, evidenci a dostupnost právních předpisů města, kontrolu obecně závazných vyhlášek města, projednání závěrečného účtu města a zprávy o výsledcích přezkoumání hospodaření, dodržování postupu při vedení úřední desky a plnění povinností stanovených zákonem o svobodném přístupu k informacím. Celková kontrola proběhla velice úspěšně pro náš magistrát, shledáno bylo jen několik málo nedostatků, které už byly nebo v brzké době budou odstraněny,“ sdělil tajemník magistrátu Libor Vojtek.

Pozitivní zpráva o úspěšných výsledcích ministerské kontroly ovšem nechala chladnými opoziční zastupitele či zastupitelky. Jakoby si spíše přáli něco jiného... Ve finále projevili interes jen o to, proč s výsledky kontroly nebyli seznámení už na listopadovém jednání zastupitelstva. „Vidíte, vy se zajímáte jen o termíny zveřejnění výsledků, ale vůbec neberete v potaz, že nejrozsáhlejší kontrola z ministerstva dopadla na výbornou. Určitě by si to zasloužilo být pyšný na to, že magistrát pracuje tak dobře,“ vytkl opozičníkům František Jura (ANO 2011), primátor statutárního města Prostějov.