Už je to takové znamení doby. Setkávají se s ním zástupci vedení obcí napříč celým regionem. A před blížícími se komunálními volbami zřejmě bude podobných případů stále více přibývat. Řeč je o anonymních udáních, která ovšem bývají založená na přímo nepravdivých či minimálně hodně zkreslených informacích.

 

 Jeden z takových anonymů doputoval i do redakce Večerníku. Jeho pisatel údajně ze strachu neuvedl své jméno. To by se dalo ještě pochopit, horší už je, že informace obsažené v e-mailu jsou mírně řečeno zavádějící. Dle jisté zprávy si starostka Dřevnovic nechala loni v srpnu zrekonstruovat svůj dům, přičemž tuto rekonstrukci prováděla stavební firma z Brodku u Prostějova. „Ta získává veškeré zakázky na obci jako například domov pro seniory či naposledy oprava obecního úřadu. Paní starostka informace na zastupitelstvu nechtěla sdělit,“ píše se v textu dopisu. Není přitom vyloučeno, že podobné zprávy kolují i mezi občany obce. 

Jaká je realita? Neoddiskutovatelným faktem je, že výběrová řízení na realizaci jakéhokoliv většího projektu nebývají v režii jednotlivých obcí. Ty za ně většinou organizuje specializovaná externí firma. Na jejich výsledek tedy starostové nemají žádný vliv. Nás ovšem zajímalo zejména to, zda se celá záležitost probírala na zastupitelstvu obce, jak tvrdí anonym. „Rozhodně ne. Žádný takový dotaz nebyl nikdy na zastupitelstvu vznesen, což lze prokázat přehráním audiozáznamů zveřejněných na našich internetových stránkách,“ reagovala jednoznačně starostka Bohumila Charvátová, podle níž její dům ani neprošel žádnou zásadní přestavbou. „Jednalo se pouze o běžné opravy, které jsou vzhledem k věku nemovitosti nezbytné. Stále by náš dům potřeboval třeba zateplit, k tomu jsem se však zatím neodhodlala. Člověk aby se nyní bál, vůbec něco dělat,“ dodala Charvátová, která se k celé věci dále nechtěla obšírněji vyjadřovat. „Bohužel i taková ‚poděkování‘ některých nešťastných občanů začínají být součástí života našich starostů a zástupců v komunální politice. Stalo se mi to poprvé, nicméně určitě nejsem sama, kdo se s něčím podobným setkal,“ posteskla si starostka Dřevnovic.