Velmi solidní podzim má za sebou druholigový tým 1.SK Prostějov. Ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE se i přes turbulentní období na trenérské lavičce dokázal popasovat s konkurencí a po rozpačitém začátku si znovu drží renomé kvalitního celku s velice dobrou defenzívou. Jak už to ale bývá, kolem úspěšných týmů se začínají shromažďovat konkurenti poohlížející se po hráčích. Nejinak je tomu i v případě eskáčka. Jen co skončila podzimní část druhé nejvyšší soutěže, začalo horečné telefonování a psaní e-mailů. Nastala totiž doba prodlužování smluv nebo naopak přesunů mezi kluby. A hanáckému oddílu se nejspíš změny v kádru včetně několika bolestivých odchodů nevyhnou.

Výtah do první ligy. Klidně s takovou charakteristikou může pracovat 1.SK Prostějov, který aktuálně prožívá malé déjà vu. Loni byl po podzimní části F:NL vysoko, dral se pomalu ke špici, a i když nechtěl, čekaly ho odchody. A co teprve po veleúspěšném jaře zakončeném třetím místem, kdy se do nejvyšší soutěže posunuli David Píchal, David Jurásek a Jakub Matoušek. Letos nastává stejná situace. „Nabídky na naše hráče jsou. Jsou z první i druhé ligy. Samozřejmě na jednu stranu nechci hráčům bránit, aby se posunuli, zároveň ale nechceme rozprodat kádr. Musíme se dívat i sami na sebe, máme ambice, chceme hrát nahoře,“ nechal se slyšet František Jura, předseda 1.SK Prostějov.

Není to tak dlouho, co už dva trenéry, jednoho z nich dokonce se dvěma kolegy, pustil o soutěž výše. Totéž se přihodilo některým hráčům. Hořkosladká realita, kdy klub posouvá jiné výše, zároveň se však snaží udržet co nejkvalitnější kádr, je opět na stole. „Musí to mít hlavu a patu. A domluvy musí být výhodné pro obě strany,“ kýve hlavou František Jura. „Je to spíše vzadu, zájem je o brankáře, o stopery. A vlastně i útočníky. Z každé řady jde o někoho,“ nastínil Jura.

A o koho je tedy interes? V uplynulém týdnu už padla první tři jména. „Ozvaly se nám Teplice, které projevily zájem o Jana Schaffartzika, Filipa Žáka a také o Filipa Muchu, na kterého již přišla i konkrétní nabídka,“ prozradil Ladislav Dudík, sportovní ředitel 1.SK Prostějov. Zatímco Mucha je již tradiční stálou oporou, zbylí dva hráči jsou v Prostějově půl roku, respektive pouhé tři měsíce. Celá trojice však byla důležitými pilíři hry, Schaffartzik kombinací a čtením hry, Žák góly a Mucha coby zmíněná jasná jednička v bráně.

Zmínění plejeři se mohou nakonec dostat do ligy. Co ale ostatní? O pokračování velké většiny z nich má klub zájem. „Rádi bychom udrželi Kopřivu, Urbance a Kušeje. Toto trion určitě chceme prodloužit,“ sdělil Dudík. Jakub Kopřiva sice letos tolik nezářil střelecky, na podzim dal jeden gól. Nicméně svou rozehrávkou, kombinačními schopnostmi a kvalitou na středu hřiště si držel úroveň. Jakub Urbanec se ukázal jako velice aktivní směrem dopředu a solidní dozadu. Pokud se jedná o Vasila Kušeje, přivedl ho do Prostějova právě kouč Jarošík, jenž ho znal z Ústí nad Labem. Klub ho bere jako takovou náhradu za podobně hrajícího Jakuba Matouška. „Na Kušeje zatím nabídka z ligy nepřišla. Měl by zůstat,“ předeslal sportovní ředitel prostějovského eskáčka.

Dá se zkrátka říct, že Prostějov platí daň za úspěšnost? „Je to tak, určitě. Nejprve to bylo u trenérů, teď u hráčů. Hrajeme dobře, máme dobré výsledky a celkem dost bodů,“ připouští předseda klubu. „Řekl bych, že si po výměně trenérů vše opět sedlo,“ usmál se.

I přes nejistotu u řady hráčů je už nyní několik plejerů jistých. Třeba dlouhodobé opory Jan Koudelka a Lubomír Machynek, setrvat by mělo rovněž trio Michalů Zapletal, Bárta a Stříž. Zájem eskáčko deklaruje také třeba o Bialka a na pokračování spolupráce je domluvený rovněž Petr Jiráček, největší osobnost týmu. „Minimálně do zimní přípravy se počítá s Jakubem Vichtou a Robertem Bartolomeem, který oproti době svého příchodu v Prostějově herně vyrostl a ke konci podzimu hrál lépe,“ poznamenal Ladislav Dudík.

Pro některé hráče naopak hledá uplatnění eskáčko z důvodu malé herní vytíženosti v prostějovském celku. Jisté už nyní nicméně je, že jeho ani předsedu klubu Františka Juru nečeká do začátku jarní části soutěže nic lehkého.