Máte dost pohádek, které běží každý rok o Vánocích pořád dokola? Nebo animáků? A přesto si chcete užít vánoční atmosféru? Speciální příloha PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku přináší pár tipů. Z následného výběru dýchají vesměs osmdesátky a devadesátky minulého století, což jsou snímky dýchající tou pravou vánoční atmosférou, byť každý jinak a tak trochu svérázně. Protože spojit si se svátky klidu a pohody automaticky detektivku nebo akční film, by hned tak někoho nenapadlo. Přesto ale takové spojení fungovat může a jsem si jistý, že vás tyto filmy (pokud je už samozřejmě neznáte) přesvědčí.

GRINCH

Začneme zlehka. Snímek z roku 2000 je jak pro ty, kteří Vánoce milují, tak pro mnohé jiné, kterým lezou krkem. Ostatně přesně tyto světy se střetnou právě v Grinchovi. První představují Kdovíci: nosatá stvoření, která (jak jinak…) nosí čáp. A co milují ze všeho nejvíce? No samozřejmě Vánoce a jejich slavení. Na druhé straně barikády je ale Grinch: chlupatý, zelený, napůl šílený. A hlavně zarytý odpůrce nejen Kdovíků, ale především Vánoc. Zdá se vám to jako kýč? Navíc bláznivý? Trefa. Ale zde se dárků, světýlek i podobných roztomilostí nabažíte ažaž. A Grinch v podání Jima Carryho? Prostě klasa.

 

LÁSKA NEBESKÁ

Není to tak dlouho, co jsem četl, že tento film je pornem romantických komedií. No, nebylo to rozhodně myšleno jako kompliment. Nicméně snímek sestávající z řady příběhů v jednom z nich skutečně pracuje s dvojicí, která se seznámí při točení filmu pro dospělé (jedním z páru je herec Bilba, divné, co?). Celkově jde ale o příjemnou klasiku s hvězdným obsazením: Colin Firth jako obří smolař ve vztazích? Hugh Grant coby premiér? Nebo Keira Knightley jako půvabná nevěsta? Proč ne? A to vše v době Vánoc a se spoustou záběrů na vánočně vyzdobený Londýn.

 

CASTLE NA ZABITÍ

Přitvrdíme, máme tu detektivní romantiku. A v hlavních rolích fešný, ale taky místy trhlý a sebestředný spisovatel Richard Castle a na druhé straně jeho nejprve literární oběť a poté přítelkyně Kate Beckettová. Sám seriál tolik vánoční není, ale nabízí hned dva díly, které se zločinům o Vánocích věnují: Mrtvý Santa a Zlý Santa. Lepší z nich je Mrtvý Santa (nic proti Santa Clausovi). V něm duo R & K pátrá po tom, co stálo za smrtí chlapíka, který ztělesňoval Santu Clause. Vypadl snad ze saní? A jak souvisela jeho práce profi Santy se smrtí? Na to dvojice detektiv Beckettová a nedetektiv Castle hledají ve Vánocemi nadupaném New Yorku usilovně odpovědi.

 

SMRTONOSNÁ ZBRAŇ 1

Kdo nezná, měl by to změnit. Pokud mu tedy nevadí místy ostřejší výrazy, akční filmy nebo Mel Gibson. Ovšem v této čtyřdílné sérii se dal dohromady s Dannym Gloverem. A spolu dali dohromady perfektní duo v jednom z kultovních „buddy movie“. Hlášky, akce i změna charakteru Martina Riggse (Mel Gibson), to je prostě klasa. Proč ale řadím k vánočním filmům? První díl série se totiž odehrává o Vánocích. Naznačuje to i úvodní hudba, kterou ale utne „sebevražda“ mladé ženy. Vánoční výzdoby je zde ažaž. Jen tedy detektiv Roger Murtaugh dostane pod stromeček mnohem víc, než očekával. Třeba střelbu v pokoji od pana Joshui.

 

HERCULE POIROT

Další seriál, který na první pohled nemá s Vánocemi nic společného. A je to tak, nebýt tedy dílu Vánoce Hercula Poirota. Pokud máte rádi Vánoce v trošku retro stylu (30. léta, Anglie), je to přesně pro vás. Nechybí koledy, vánoční stromek a nějaké to hezké přání. A ano, ani vražda. Miliardář Simeon Lee nebyl dobrý člověk. Jak sám přiznává, kradl, lhal a podváděl ve velkém a po celý život. Není tak divu, že jeho konec je násilný. Kdo mu však s odchodem na onen svět pomohl? A proč? Že by ho snad zabila jeho vlastní krev?

 

GREMLINS 1

A na závěr zpátky do osmdesátek. Opět do Ameriky. V malém městečku kdesi v USA se totiž odehrává vánoční horor. V hlavní roli ovšem nejsou lidé (i když k tomu přispěli), ale malé příšerky, které se vyklubaly původně z Mog-Waie, roztomilé chlupaté bestijky s obříma ušima. Jenže jak říká pan Wing, lidé ještě na život s Mog-Waiem nejsou připravení. A tak městečko zaplaví ne bestijky, ale skutečné bestie, které jej zle poplení, pár lidí zabijí a vyšlou na nechtěný let hlavou napřed paní Deagleovou (v bestiálnosti charakteru si přitom s gremliny nezadá). Po tomhle filmu každopádně přípravy na Vánoce nejsou už nikdy takové, co byly dříve...

 

Speciální příloha PROSTĚJOVSKÉHO VÁNOCE je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který je v prodeji od pondělí 20. prosince