Ženský tenis je ve sportovním světě velkým pojmem. I ti nejlepší odborníci si marně lámou hlavu, jak je možné, že tak malý stát dokáže průběžně a dlouhodobě produkovat tak velké množství špičkových hráček. Celá řada současných velkých hvězd má za sebou prostějovskou minulost, i v současné době se připravují v areálu TK Agrofert nadějné hráčky. Některé z nich na sebe už v minulém roce výrazně upozornily, další, často stále v juniorském věku ukazují, že jim může patřit budoucnost. „Výchova mladých nadějí je neustálý proces, který nikdy nekončí. Stále se nám daří dostávat tenistky na vysokou úroveň, z toho máme pochopitelně radost. I když je to opravdu velká dřina, protože tenisová konkurence je stále větší,“ říká šéftrenér prostějovské mládeže Ivo Šilhánek.

Rok výkonnostních vzestupů má za sebou celá řada prostějovských tenistek. Některé se poprvé v kariéře dostaly na žebříček WTA, což je případ Petry Csabi, Julie Štruplové, Lindy Klimovičové nebo Denise Hrdinkové. Vesměs se jedná o hráčky juniorského věku, které se začínají prosazovat i v kategorii žen. Skokankou roku je z tohoto pohledu Sára Bejlek, která se dostala až do čtvrté světové stovky. Patnáctiletá naděje šokovala na olomouckém turnaji ITF kde si senzačně došla až pro titul. Další skvělé zápasy přidala také v extralize smíšených družstev, kde TK Agrofert Prostějov pomohla k mistrovskému titulu. V reprezentaci společně s Nikolou Bartůňkovou a Brendou Fruhvirtovou ovládly Junior Billie Jean King Cup a staly se mistryněmi světa do 16 let. Právem vyhrály Zlatého kanára v kategorii Tým roku. „Vůbec jsem nečekala, že rok bude takto úspěšný. Pokusím se na něj navázat, uvidíme, jak to půjde. Jsem pochopitelně limitovaná věkem, ale ráda bych co nejvíce hrála ženské turnaje,“ plánuje Bejlek.

Výrazně se zlepšily také další členky TK Agrofert Prostějov. Anna Sisková poskočila téměř o tři sta příček na 266. místo světového pořadí WTA Tour. Monika Kilnarová si polepšila o 110 pozic, Michaela Bayerlová o 100 a Aneta Kladivová se posunula o více než čtyři sta příček. Do třetí světové stovky se vrátila také Tereza Smitková, která byly kdysi označovaná jako ´nová Kvitová´. „Dlouho mě trápilo zraněné rameno. Na operaci to nebylo, ale táhlo se to. Ještě na začátku loňského roku bylo docela málo turnajů nižších kategorií, proto bylo těžké se nějak výrazně posunovat. Hodně mi pomohl postup do finále na turnaji v Praze. Snad to tak bude pokračovat. Pochopitelně bych se ráda vrátila tam, kde už jsem byla. Udělám pro to maximum, není to ale jednoduché,“ říká Smitková, která v roce 2014 byla senzací Wimbledonu, když se probojovala do osmifinále Wimbledonu.

Celá řada zmíněných tenistek je stále v juniorském věku, z tohoto pohledu je zajímavý pohled na kombinovaný juniorský žebříček ITF. Klimovičová je dvaadvacátá, sedmnáct příček před Kristýnou Tomajkovou. Bejlek uzavírá šestou desítku, Štruplová je na hraně první stovky tohoto pořadí.

„Pochopitelně máme radost, že se naše holky objevují v klasifikaci na zajímavých místech, hráčky se ale dostávají do situace, kdy je čeká přesun mezi ženy. Ten je těžký, musíme s tím pracovat a udělat maximum, aby svůj talent zúročily,“ uvědomuje si Šilhánek.

Sesterská dvojice na vzestupu

Skvělou budoucnost předpovídají experti ze všech koutů světa sestrám Fruhvirtovým. Šestnáctileté Lindě patří v juniorském žebříčku druhé místo, mezi ženami je už ve třetí světové stovce. Jedinou mladší tenistkou, která má lepší postavení, je Victoria Kasintsevová z Andory. O dva roky mladší Brenda je mezi juniorkami čtvrtá a v závěru loňského roku odehrála své první dva zápasy na okruhu WTA. „Řekl bych, že jak hodně rychle vystrčily hlavu, tak musely na chvíli jakoby zastavit, konkurence byla velká a holky se s tím musely vypořádat. Myslím ale, že to zvládly nakonec výtečně,“ hodnotí výkony tenistek v roce 2021 Miroslav Černošek, jenž obě sestry v Česku manažersky zastupuje.

Linda Fruhvirtová v minulé sezóně pravidelně bodovala na turnajích ITF, kde získala i dva tituly a upozornila na sebe také výkony na podnicích WTA. V Charlestonu a Soulu postoupila do čtvrtfinále, proto vnímá sezónu jako povedenou. „Hned v lednu jsem byla ve finále ženského turnaje a pak jsem vyhrála dvě patnáctky v singlu i deblu. To mě nastartovalo, takže jsem měla opravdu dobrý začátek sezóny. Pak jsem udělala juniorské semifinále Wimbledonu, kde jsem hrála fakt dobře. Obzvlášť dobře se povedl závěr sezóny. Lépe, než jsem čekala,“ ohlíží se starší z dvojice sester.

Pomaleji se rozjížděla mladší sestra Brenda, po půl roce hledání ale našla formu i herní rytmus. „Začátek roku jsem měla takový všelijaký. V červenci jsem se trošku rozjela a vyhrála jsem v Plzni ITF. Od toho jsem se odrazila. Pak už se to celkem rozjelo a konec roku byl velice úspěšný. Navíc jsem si zahrála turnaj WTA. Takže rok hodnotím velice pozitivně a jsem ráda, že mám WTA žebříček,“ hodnotí hvězdička českého tenisu uplynulou sezónu.

V roce 2021 si obě sestry vysloužily řadu komplimentů od renomovaných odborníků i aktivních hráček. „Brenda a Linda jsou zázračné, neskutečné holky. Mají obrovský potenciál, budou to hvězdy budoucnosti,“ tvrdí například o sestrách Fruhvirtových bývalá jedenáctá hráčka světa Francouzka Alizé Cornetová.

O obrovském potenciálu obou sester  ví své i kapitán českého juniorského týmu Tomáš Josefus, který hráčky vedl na mistrovství světa družstev, kde dívčí národní tým získal zlatou medaili.

„Obě holky znám od dětství a každá je úplně jiná, mají zcela odlišný styl. Linda hraje skvěle od základní čáry, má tvrdé rychlé údery, je jako pitbul. Brenda má také kvalitní hru odzadu, jen není tak zarputilá. Věřím tomu, že Linda může být jednou tak dobrá, jako například Cori Gauffová,“ přirovnal českou tenistku k hvězdné Američance český trenér.

Stálice i komety s prostějovskou stopou

Mezi elitní světovou padesátkou měl český tenis na konci letopočtu 2021 hned šestinásobné zastoupení. Pouze Markéta Vondroušová neprošla prostějovským tenisovým klubem. Další elitní hráčky Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Karolína Muchová a Kateřina Siniaková strávily část své kariéry v areálu NTC MORAVA Za Kosteleckou ulicí, kde hrály extraligu smíšených družstev a připravovaly se na dobývání svých největších titulů. Z této plejády se loni nejvíce dařilo Krejčíkové. Kometa sezóny 2021 vyhrála dvouhru na French Open, postoupila na Turnaj mistryň a dostala se až na třetí místo světového žebříčku. K tomu vyhrála olympiádu ve čtyřhře a také Turnaj mistryň. „Je to obrovská odměna za roky dřiny. Celý rok připomínal velkou pohádku,“ vyznala se šťastná Krejčíková, aktuální držitelka Zlatého kanára.

Deblové tituly získala s Kateřinou Siniakovou, světovou jedničkou ve čtyřhře, kterou stále zastupuje prostějovský manažer Miroslav Černošek. „V deblu mi vyšlo prakticky všechno. Udělám maximum, abych v nové sezóně přidala i nějaké úspěchy v singlu,“ plánuje Siniaková.

Jen kousíček chyběl Karolíně Plíškové, aby vstoupila mezi legendy. Ve Wimbledonu se podruhé v kariéře probila do grandslamového finále, v němž ve třech setech prohrála s Australankou Ashleigh Bartyovou. I díky tomu ukončila rok v TOP 10. „Byla to zvláštní sezóna. Chvíli jsem se hledala, celkově to ale špatné nebylo,“ uvedla Plíšková, která musela vstup do nové sezóny odložit kvůli zlomenině ruky.

Zdravotní problémy, kvůli kterým předčasně ukončily sezónu, provázely Petru Kvitovou a Karolínu Muchovou. Dvojnásobná wimbledonská vítězka přesto získala další titul v Dauhá, Muchová si zase zahrála semifinále na Australian Open a dostala se mezi nejlepších osm ve Wimbledonu. „Ten rok nebyl ideální, nakonec jsem musela dokonce sezonu ukončit předčasně. To se stane. V takových situacích si člověk uvědomí, jak je důležité zdraví. Takže si přeji, aby se mi vyhnuly zranění. Pak to bude dobré. Chci bojovat a užívat si zápasy. Tenis je můj život, věřím, že mi ještě přinese krásné okamžiky,“ dívá se dopředu Kvitová, které se nevedlo ani na prvním grandslamovém podniku v roce 2022. Na Australian Open totiž vypadla hned v úvodním dějství.

Muchová si v roce 2020 zahrála semifinále na Australian Open, příliš radosti si ale během sezony neužila. Zraněný břišní sval ji několikrát přinutil přerušit sezonu, kterou nakonec v září ukončila a nehraje ani v Melbourne. Zatím není jisté, kdy se vrátí. „Dělám maximum a doufám, že pauza nebude příliš dlouhá,“ přeje si Muchová. Obě hráčky pak shodně doufají, že je z pohledu zdraví čeká lepší rok. Pak můžou opět na kurtech zářit.

 

Velmi pikantní den prožilo sesterské duo Fruhvirtových na prestižním juniorském turnaji kategorie J1 v mexické Guadalajaře, kde nejprve společně ovládlo finále čtyřhry, aby následně proti sobě odehrály premiérový vzájemný duel na mezinárodní úrovni. A to hned ve finále! Boj o titul lépe zvládla 16letá Linda, která o dva roky mladší Brendu porazila 6:4, 7:6(5). 

O návrat se pokouší někdejší velký talent a „nová Kvitová“ Tereza Smitková. Na žebříčku WTA poskočila oproti roku 2020 o více jak stovku míst.  

 

změna na žebříčku WTA      

2021    2020    rozdíl

Karolína PLÍŠKOVÁ             4.         6.         +2

Barbora KREJČÍKOVÁ         5.         65.       +50

Petra KVITOVÁ                    17.        8.         -9

Karolína MUCHOVÁ            32.       27.       -5

Kateřina SINIAKOVÁ           49.       64.       +15

Tereza SMITKOVÁ               260.     386.     +126   

Anna SISKOVÁ                    266.     545.     +279

Linda FRUHVIRTOVÁ         279.     746.     +467

Sára BEJLEK                         380.     -          +2000

Monika KILNAROVÁ           393.     503.     +110

Michaela BAYERLOVÁ       524.     624.     +100

Aneta KLADIVOVÁ              644.     1080.   +436

Julie ŠTRUPLOVÁ                1008.   –          +1000

Brenda FRUHVIRTOVÁ       1096.   –          +1000

Petra CSABI                           1152.   –          +1000

Linda KLIMOVIČOVÁ         1412.   –          +1000

Denise HRDINKOVÁ            1484.   –          +1000