Pěkně naplněný program měli mít prostějovští Jestřábi v uplynulém týdnu. Odehrát měli dva venkovní a jeden domácí zápas. Jenže zasáhl koronavirus. A ze tří zápasů zbyl rázem jeden, ten s Havířovem. Prostějov jej vyhrál, a tak mohl slavit, ani vítězství nad předposledním celkem tabulky není samozřejmostí. Jak ale tým trávil zbytek nečekaně uvolněného času?

Chance liga si prochází těžkým obdobím. V průběhu posledních deseti dnů šla většina týmů do karantény. Z původního programu soutěže tak zůstalo pouhé torzo. A situace se dotkla i Jestřábů, přestože těm se nadále hrozba karantény vyhýbá. „Nehráli jsme ve středu, pak nám zápas zrušilo Ústí nad Labem. V týdnu jsme pak měli po pauze jeden zápas. Jsme rádi, že ho máme za sebou, šlo o venkovní utkání, navíc s týmem, který je na tom už hodně špatně,“ oddechl si kouč Prostějova Aleš Totter. Pro oba celky šlo o důležitý zápas, Havířov potřeboval tři body, aby si uchoval aspoň teoretickou šanci záchrany. Prostějov bojuje o přímý postup do play-off. „Udržení Havířova je už jen v oblasti teorie. Je to ale takové povinné vítězství. Tři body se očekávají. Havířov je v každém zápase a v tom předešlém porazil Třebíč. Takže jsme rádi, že jsme tam dokázali vyhrát za tři body. A věřím, že jsme se zase naladili na vítězství. A že jsme taky zápas stihli odehrát předtím, než i Havířov spadl do karantény,“ poznamenal Aleš Totter.

Utkání s Havířovem, to je vždy derby. Zejména před pár lety, ještě ve druhé lize, taky pěkně bouřlivé. A obvykle se fanoušci obou týmů postarali i o návštěvnost kola. Pondělní zápas však byl jiný, dorazilo jen 502 diváků. „Ani mě to nepřekvapilo. Ale klobouk dolů, že dojel autobus z Prostějova. Fanoušci stáli za naší střídačkou, takže jsme to měli jako v domácím prostředí. Ale celá tato doba nepřeje návštěvnostem, k tomu ty výsledky domácích. Bylo to takové komornější a vzhledem k situaci jsem ani nebyl překvapený, že lidí přišlo tak málo. Byla to nejmenší návštěvnost v Havířově, co jsem zažil,“ konstatoval Aleš Totter. Ke komornímu duchu utkání přispělo i to, že havířovský „kotel“ vypověděl vedení klubu poslušnost a na protest nedorazil.

Po utkání s Havířovem pak měly čekat Prostějov zápasy s Frýdkem-Místkem a Benátkami nad Jizerou. Ty jsou ale odložené. Jak tedy Jestřábi vyplnili čas? „Něco jsme udělali, ale dali taky více volna. Pak to bude našlapané. Věřím taky tomu, že se doléčíme a budeme všichni v pořádku. Měli jsme nějaké virózy. Něco jsme ale odtrénovali a dali i hráčům volno. Věřím, že jsme klukům udělali dobrý program,“ sdělil Aleš Totter. Ten odtajnil zároveň marodku před utkáním s Kolínem. Překvapení ani katastrofický scénář se nekonají, mimo hru jsou aktuálně dva hráči. „Martin Dubský je mimo hru dlouhodoběji. A dále Robin Staněk. Jinak pokud nepřijde viróza nebo koronavirus, bychom měli být kompletní,“ věří kouč Prostějova.