To se hned tak nevidí! Prostějovan Tomáš Lázna se Večerníku pochlubil velice umně propracovaným modelem stavební dominanty našeho města. Prostějovskou radnici skládal výhradně z kostek stavebnice LEGO a výsledná práce mu trvala okolo 60 hodin. Model je složen z 9 600 kusů kostek, čímž je podle Tomáše Lázny překonán rekord dosavadně největšího modelu Titaniku!

Krásný model mohli Prostějované už dávno vidět na výstavě připravované ve spolupráci se Sportcentrem DDM, kvůli koronaviru však byla tato akce odložena až na jaro. Večerník je tak první, kdo parádní 140 centimetrů vysoký model může „pustit do světa“.

Večerník v první řadě zajímalo, jak mladého Prostějovana vůbec napadlo postavit zrovna model dominanty našeho města. „To byla souhra více okolností. Od roku 2018 sbírám LEGO modely a díky tomu se mi povedlo postupně dát dohromady hodně kostek, ze kterých se dá stavět. Zároveň jsme připravovali s Karlem Ondrůjem ze Sportcentra LEGO výstavu, která je nakonec přesunuta na jaro. Říkali jsme si, že by bylo skvělé mít tam vlastní model nějaké známé stavby. A pak jsem šel přes náměstí, koukal jsem na radnici, a rozhodl se vymodelovat právě ji,“ vysvětlil Tomáš Lázna s ujištěním, že model radnice je stoprocentně složený z originálních kostek stavebnice LEGO. „Není tam použité žádné lepidlo ani jiné finty, které by to zjednodušily. Prototyp jsem skládal z dílků, které jsem měl doma, mají rozmanitou barevnost, proto taky model vypadá tak punkově. Nemám přesně spočítané, kolik jich bylo potřeba, ale výsledek se skládá zhruba z 9 600 kostek,“ spočítal Tomáš Lázna, kterému trvalo zhruba 60 hodin práce, než byl model radnice hotov. „Člověk musí pracovat s omezeným sortimentem tvarů jednotlivých dílků. O to větší je ale pak radost, když se dílo podaří. Nejsložitější byla asi kopule radnice respektive celá kulatá část věže. Zároveň jsem celkově vylepšil konstrukci a navrhl model tak, aby se dal snadno transportovat. Na počet dílků modelu jsem tak o něco překonal Titanic, což je zatím největší vydaný oficiální LEGO set. Finální model má také docela úctyhodné rozměry, dosáhl celkové výšky 140 centimetrů. Do budoucna plánuji další vylepšení a rozšíření modelu, chtěl bych například postavit obřadní síň radnice,“ nastínil ještě své budoucí plány Prostějovan Tomáš Lázna.