Tuhle akci by si nenechal ujít ani Roald Amundsen! Legendární polárník by ze skříně vytáhl chlupatý kožešinový kabát s obřím límcem, kolem krku uvázal kravatu z vydělané sobí kůže a vyrazil do sportovního areálu ve Štarnově. Právě tam se poslední lednovou sobotu konala ojedinělá premiéra lednového venkovního plesu v režii místních dobrovolných hasičů. Akci si však nenechaly ujít desítky mrazuvzdorných účastníků nejen ze Štarnova, ale i ze širokého okolí. A ti nakonec pořádně zapařili! 

Hasiči ze Štarnova si svůj lednový ples vzít nenechají! A to ani v době zákazů a nařízení, v nichž se normální člověk ztrácí jako mandelinka v řepce. Tak vznikl nápad na pořádání prvního plesu pod zimní oblohou. „Ohlas byl okamžitý a dosti značný. Někteří se nám sice snažili naznačit, že jsme se zbláznili, ale drtivá většina lidí to brala veskrze pozitivně,“ svěřil se za pořadatele někdejší starosta SDH Štarnov Jiří Grulich, který na akci dorazil nejen s manželkou, ale také ve stylovém vaťáku s oranžovou kravatou.

Proč se hasiči do pořádání této jinde nevídané akce vlastně pustili? „Už nás nebavilo být pořád zavření doma a potkávat se maximálně na chodníku. Chtěli jsme společně posedět a povykládat. Plesy děláme pravidelně v lednu u nás v hasičárně. Ale ta je malá, vejde se do ní tak padesát lidí, a ještě se všichni mačkají. Za současných podmínek bychom jej tedy dělat nemohli. Tak jsme se rozhodli pro open air variantu,“ vysvětlil vznik originálního nápadu Jiří Grulich.

Pro návštěvníky hasiči postavili vyhřívaný stan a navařili pro ně šedesát porcí hovězího guláše. Po něm se opravdu jen zaprášilo. Nálada nemohla být jiná než veskrze přátelská. Hudba byla sice pouze reprodukovaná, to však vyrovnával fakt, že ji pouštěl muzikant tělem i duší Vašek Růžička, jenž akci také moderoval. Chybět samozřejmě nemohla ani oblíbená tombola. „Sešlo se nám v ní padesát cen. Tou hlavní je pak společenský oblek,“ hlásil hrdě Jiří Grulich.

K tenisovým kurtům do Štarnova přišli nejen místní, ale dorazili také lidé z Konice, Přemyslovic či dalších okolních obcí. Zatímco všude kolem leželo zhruba deset centimetrů sněhu, taneční parket byl vzorně odmetený a prostor vyhřívaly doutnající špalky. Po nutných přípravách spočívajících mimo jiné v popíjení svařáku se parket zcela zaplnil a do tance se s velkou chutí vrhla více jak stovka přítomných. „Lidi si to parádně užili, řada z nich říkala, že bychom příští ples měli udělat zase venku, i když to třeba bude možné uvnitř. Tak uvidíme, myslím, že rozhodnutí padne asi až za ten rok,“ uzavřel Jiří Grulich z SDH Štarnov, který sdružuje 55 členů. Ti pořádají nejrůznější akce po celý rok, mezi největší z nich patří prázdninový dětský den či zářijová veteránská hasičská soutěž.