Pro řadu sportovců se jedná o nejdůležitější závod kariéry. Možnost získat olympijskou medaili v nejlepších letech, která se už nemusí opakovat, protože kdo ví, co bude za čtyři roky? Jenže roky přípravy a načasování nejlepší formy mohou rychle přijít vniveč. Až do svého závodu má tak každý sportovec trému nejen z výkonu, ale hlavně z negativního testu, který je podmínkou vstupenky.

Už během letní olympiády strašil covid sportovce, hlavním úkolem bylo zachování zdraví, tedy být negativní. Což bohužel zcela neplatilo pro jeden z letů naší výpravy. Ale situace v letních měsících je s tou zimní, navíc s variantou omikron, která se šíří neuvěřitelnou rychlostí, nesrovnatelná.

Zatím omikron komplikuje nejvíce práci hokejistům. Nejprve vypadli všichni tři čeští brankáři. Díkybohu se u nich covid objevil tři týdny před startem olympiády, protože jinak by nastal téměř neřešitelný problém. Teď to vypadá, že kvůli nákaze přijde o svůj olympijský sen Michael Špaček. Potíže se ale netýkají jen Čechů, hlásí je i další hokejisté. V Pekingu panují velmi přísná opatření, řada sportovců už musela místo příprav do karantény.

Obvyklá olympiáda, kde je stoprocentní koncentrace na výkon, zkrátka letos nebude. V první řadě je teď zkrátka zásadní zůstat negativní, ale i zároveň pozitivní, to však jen po sportovní stránce.