Přesně na konci první stovky. Takové je umístění města Konice v indexu kvality života, který každoročně vydává společnost Deloitte. V něm se srovnává řada oblastí, a to od školství přes dopravu až po kulturu nebo přírodu. Všechny jednotlivé výsledky pak shrnuje do tří hlavních kategorií. O umístění Prostějova Večerník informoval nedávno, nyní jsme se podrobněji zaměřili také na dalšího hodnoceného zástupce regionu.

A Konice v součtu dopadla lépe než statutární město! S obstojnou známkou 4,7 patří v celorepublikovém žebříčku průměru, v oblasti „Vzdělání a materiální zabezpečení“ je dokonce nadprůměrná. Celkem bylo hodnoceno 206 měst a městeček.

Obojí přináší výzkum společnosti Deloitte, která od roku 2018 pravidelně zveřejňuje výsledky více než dvou set obcí s rozšířenou působností. Bodování od 0 do 10 bodů ve třech kategoriích obvykle vyhrávají středočeské Říčany a ani rok 2021 nebyl výjimkou. Zhruba šestnáctitisícové město v regionu Praha-východ jako jediné získalo konečné hodnocení na nejvyšší úrovni. Nejblíže se mu přiblížilo hlavní město Praha, pomyslný bronz drží Brandýs nad Labem-Stará Boleslav.

Zajímavé výsledky letošní index kvality života přinesl Konici. Vyplývá z něj, že vůbec jedno z nejmenších indexem hodnocených měst v České republice si nevede vůbec zle. Konečná známka 4,7 není na ostudu, dokonce o několik desetin předstihla Prostějov. Konici pomohlo zejména skvělé hodnocení v oblasti „Vzdělání a materiální zabezpečení“. Město podle něj vykazuje nízký počet lidí žádajících po státu dávky, málo exekucí, zejména však dostatek míst ve školce a ve školách. Index ocenil i kvalitu konického gymnázia. „Velmi k tomu přispívá to, že máme kvalitní školství,“ souhlasí starosta Konice Michal Obrusník. „Máme základní školu i gymnázium na vysoké úrovni, co se týká výsledků i v celostátním srovnání. To je určitě potěšující. Kvalitní učitelský sbor a celková práce škol je opravdu vysoká. Totéž platí o předškolním vzdělávání,“ konstatoval dále první muž města s 2 753 obyvateli. Konice pak zazářila i v dostupnosti bydlení. Proti mnoha městům v kraji se zde náklady na něj nedají srovnat.

V řadě dalších oblastí jsou pak výsledky již trochu kolísavé. Je tomu tak třeba u lékařské péče. V Konici není nemocnice. Řada doktorů, praktických i specialistů, zde však má ordinaci. „U praktických lékařů jsme na desátém místě, nicméně s těmi je všude problém. A nahradit je v odlehlejším místě je obrovský problém. I vzhledem k úhradovým vyhláškám a politice státu z hlediska dostupnosti péče,“ uvedl Obrusník. Lépe si město vedlo u dětských lékařů. Jak ale starosta připustil, zde se dá do budoucna čekat sešup. „U dětských lékařů jsme v kraji na prvním místě. Zde nám ale hrozí, že vyšší věk našich dětských lékařek, které zde ordinují, nás v příštích letech posune níž,“ poznamenal k dlouhodobému problému, kterým je průběžné stárnutí pediatrů.

Konice je na tom solidně i s nezaměstnaností. Pozoruhodně špatný výsledek i tak přineslo hodnocení volných pracovních míst nabízených pobočkou Úřadu práce. „Nezaměstnanost je velmi nízká. Proto mě udivuje, že v indexu nabídky pracovních míst jsme na desátém místě. Mám totiž úplně opačnou zkušenost. A je otázka, zda jde o hodnocení Konice, nebo celého regionu. Pro pokrytí nabídky volných míst pořádáme schůzky firem s potenciálními pracovníky. Míst je obecně nadbytek,“ podivoval se Michal Obrusník. A u tématu zaměstnanosti a práce ještě zůstal. „Doba se otočila. I dnes hodně lidí z Konice za prací dojíždí, to je samozřejmé. Myslím si ale, že nyní už je i v Konici dost kvalifikované i méně kvalifikované práce. I platy na Konicku už nejsou takové, jaké byly v minulosti,“ řekl Obrusník.

V hodnocení služeb a vztahů pak město propadlo. Dobře nedopadlo ani z hlediska kin a supermarketů, přičemž kino město nedávno obnovilo a supermarket je v plánu. Dále se nezadařilo v železniční dopravě, přírůstku obyvatel a taky v restauracích. „Živnostenský dům však teď získal nový majitel. Jde o rozsáhlý areál a doufáme, že nyní získá zpět na lesku,“ přeje si starosta města.

 

Porovnání kvality života i práce městských radních a zastupitelů.

06 graf106 graf2

 

06 graf406 graf3